‘Dat ik twee jaar cel riskeer? En 136.000 euro boete. Da’s veel, hé?’

DoorIsa Buskermolen

15 september 2023

Nathan Vandergunst (24), ook wel bekend als YouTuber Acid, riskeert 2 jaar celstraf en 136.00 euro boete na het publiceren van een video over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een ontgroeningsritueel van studentenclub Reuzegom. De rechtszaak zal zich op 18 januari om 10:30 weer voortzetten.

Na het, voor Sanda Dia, fatale ontgroeningsritueel in 2018, zijn de achttien ex-Reuzegommers vrijgesproken. Naast dat alle daders een schadevergoeding van vier- tot vijfduizend euro moeten betalen aan de familie van Sanda Dia, moeten de achttien ex-Reuzegommers boetes tot 400 euro betalen of een taakstraf tot 300 uur uitvoeren. Hier blijft het echter bij.

Een straf die volgens Acid veel te laag is. Dit laat hij blijken doormiddel van een YouTube video waarin hij namen en persoonlijke informatie deelt over 5 van de ex-Reuzegommers. Na enkele uren is deze video offline gehaald en volgt er voor Acid een publicatieverbod van een week. Echter heeft dit niet veel impact op het stoppen van het verspreiden van de persoonlijke informatie. De video gaat nog steeds ten ronde op Twitter en Tiktok.

In de video komt ook een voormalig lid aan bod die niet betrokken is geweest bij het ontgroeningsritueel. Hij hoeft dan ook niet voor de rechtbank te verschijnen. Het West-Vlaamse parket beslist om geen onderzoek te starten naar de bewuste video. Hierop besloten de Jongeman en zijn ouders om Vandergunst voor de rechter te slepen. Als gevolg moet Vandergunst zich op 7 september voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster.

‘Ik heb alle vertrouwen dat dit goed gaat eindigen’, reageerde Acid na de zitting. ‘Dat ik twee jaar cel riskeer? En 136.000 euro boete. Da’s veel, hé? Maar ik denk niet dat ik in de gevangenis ga eindigen. Als dat wel zo is, dan is dat maar zo. Het zou uniek zijn: een zwaardere straf krijgen dan de Reuzegommers zelf.’