Roald Dahl dag

DoorFien Dijkstra

13 september 2023

Wie kent de verhalen niet van de wereld beroemde schrijver Roald Dahl? Vandaag herdenken we Roald Dahl (1916-1990) nog een beetje meer, precies 107 jaar geleden was hij geboren in Wales. Roald Dahl was een Britse schrijver die wereldwijd bekend is vanwege zijn unieke en levendige verhalen. Een voorbeeld van zijn bekende boeken zijn onder andere, Sjakie en de chocoladefabriek, Joris en de geheimzinnige toverdrank en Matilda. Maar vallen zijn boeken de laatste tijd nog steeds in de smaak?

Bekendheid

Het eerste boek wat Roald schreef was een kinderboek, hij heeft nog veel meer kinderboeken geschreven. Maar de kinderboeken blijven niet alleen de kinderen betoveren maar ook volwassen verdiepen zich in de boeken. De boeken van Roald Dahl zijn leeftijdloos, waardoor hij onder elke leeftijd bekend blijft. Later heeft hij ook voor filmscripts voor volwassen geschreven.

Ook de bekende boeken genaamd De griezels, Daantje de wereld kampioen zijn bekend onder de jongeren. Veel mensen hebben zijn boeken wel gelezen maar ook zijn er een paar die de boeken van Roald niet gelezen hebben. Zo heeft iedereen wel een mening over zijn boeken.

Meningen

Onlangs zijn de boeken van Roald Dahl veel in het nieuws geweest. Mensen vinden dat zijn boeken meer naar de tijd moeten worden veranderd, en dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. De verhalen van Roald zijn vaak vreemd, grappig, griezelig en soms een beetje sadistisch. Een voorbeeld van wat de mensen graag willen veranderen is bijvoorbeeld dat er iemand in het boek ‘dik’ wordt genoemd maar dat moet nu verandert worden naar ‘enorm’. Dat wordt ook wel sensitivity readers genoemd. Er was daar veel ophef over.

Bregje Kruger tweedejaars student mediaredactie medewerker vertelt wat zij hiervan vindt. “In sommige opzichten vind ik het wel goed dat er bepaalde woorden worden veranderd in de boeken, omdat er in deze tijd niet meer alles zo letterlijk kan worden opgeschreven. Maar ik vind het soms ook veel te overdreven, mensen moeten alles niet zo letterlijk nemen. Als er dik staat betekent het niet dat het meteen zo erg en slecht is. Er kunnen verschillende redenen zijn als iemand dik wordt genoemd. Dus over het algemeen vind ik het te overdreven.”

Vandaag is het Roald Dahl dag dus hebben we nog meer aandacht voor hem en zijn boeken!