Nieuwste trend: stoppen met vapen

DoorMelissa Lee

12 september 2023

De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden: het gebruik van e-sigaretten, ook wel bekend als vapes. Doordat deze elektrische sigaret een lekker smaakje heeft is het verleidelijk geworden voor jongeren om ze te kopen, maar sinds kort zijn ook de schokkende gevolgen hiervan bekend.

Vapen en sigaretten worden vaak met elkaar in verband gebracht, maar omdat vapes korter op de markt liggen was het lang niet bekend wat het precies zou doen met de gezondheid van een mens. Uit onderzoek is gebleken is dat vapen minder schadelijk is dan een normale sigaret, er zit namelijk geen teer en koolstofmonoxide in.

Ondanks dat het beter is dan een ’traditionele’ sigaret is er de afgelopen tijd meer bekend geworden over de lange termijn gevolgen hiervan. Vooral voor jonge kinderen die beginnen met vapen zijn de risico’s groot. Er zijn verschillende verhalen uitgekomen over ziekenhuisopnames die nodig waren nadat zij zijn begonnen met vapen.

De populariteit van vapes zijn in een korte periode erg gestegen, maar door een TikTok video die wereldwijd viraal is gegaan met miljoenen views zijn veel jongeren vastbesloten om te gaan stoppen. In die video vertelt de 18 jarige Abbey over haar schokkende ervaring met vapen. Dokters hebben haar namelijk verteld dat haar longen slechter zijn dan de longen van een gemiddelde 85 jarige en dat de kans dat ze eerder overlijdt groter is.

Een grote eye opener voor velen, de video werd massaal gedeeld op social media en verschillende jongeren hebben aangegeven te willen stoppen met het gebruik van vapes. Eerder hebben gezondheidsexperts en doktoren al oproepen gedaan om het (online) promoten van vapes te verbieden, maar dit werd vaak genegeerd. Abbey’s video heeft echter wel impact gehad, door haar jonge leeftijd en haar verhaal zijn veel mensen bewust geworden van de heftige gevolgen die het vapen met zich kan meebrengen.