Lange reistijden voor studenten zonder kamer

DoorTamar de Groot

12 september 2023

Heb jij er ook last van? Geen kamer kunnen vinden omdat alles vol zit. Veel studenten hebben er last van en moeten erg lang reizen. De stakingen en personeels te kort in het openbaar vervoer helpt ook niet mee.

Kamer te kort

In 2015 ging het leenstelsel in wat betekent dat de basisbeurs weg ging in Nederland en studenten een lening moesten aan vragen. Daardoor daalde het percentage uitwonende studenten en was het voor veel studenten moeilijk om een kamer te vinden voor een normale prijs. Het cabinet kwam vorig jaar met het plan om binnen 8 jaar het studenten woning tekort te verminderen.

Lange reis tijden

Voor veel studenten blijft er niks meer over dan lang moeten reizen met de trein. Reizen door heel Nederland elke dag is niet fijn. Dit valt zwaar op hun mentale en fysieke gezondheid. Ook maakt het lange reizen het studenten leven minder leuk. Ze kunnen niet mee doen aan activiteiten na school zo als: sporten, feestje, uiteten en opstap gaan. Er zijn groepen op facebook die studenten op de hoogte houden van nieuws over kamers die beschikbaar zijn. Ook worden er lotingen gehouden voor studenten kamers, onder ongeveer 200 mensen. De kans dat je daar uit een kamer krijgt is klein.

Personeelstekort bij openbaar

Studenten maakten het vorig jaar al veel mee. Stakingen vanwege personeels te kort binnen het openbaar vervoer. Veel treinen die uit vielen en bussen die dagen niet reden. Dit probleem is nog steeds niet op gelost. Het heeft veel effect op studenten die lang moeten reizen. Extra laat thuis zijn of afspraken niet kunnen halen door de extra reistijd die er bij komt. Dit motiveert leerlingen niet om naar school te komen en kan leiden naar uitschrijving voor de opleiding. NS is met het nieuws naar buiten gekomen dat vanaf 7 november minder treinen rijden. Ze adviseren mensen om van te voren hun reis te plannen om zo trein uitvallen te vermeiden.