Mee op reis voor een televisieprogramma?

DoorRedactie Ma Live

14 april 2023

Als je hard kan werken en je je niet gek laat maken door de mensen om je heen dan kan dit jou lukken. In de televisiewereld werken klinkt altijd erg interessant, maar is het ook echt leuk? In dit artikel lees je wat voor vaardigheden je nodig hebt, wat je leert en hoe het nou echt is achter de schermen.

Achter de schermen
Als je bij de televisie werkt, is er een grote kans dat je bij een groot tv-programma komt te werken. Bij zo’n groot programma hoort ook een groot team. En hoewel het een groot team is, valt het wel mee hoeveel mensen eraan meewerken, omdat er altijd handen te kort zijn, daarom kan het soms lastig zijn om je grenzen aan te geven, omdat je gewoon heel veel werk ‘moet’ aannemen en doen. Je werkt ontzettend veel uren per dag, bijvoorbeeld als je mee mag op reis, dan werk je 20 uur per dag zo ongeveer. Het is weinig slapen, weinig klagen en gewoon goed je werk doen. Je moet tegen kritiek kunnen en ze zullen er niet op letten hoe sommige dingen op jou over komen. De tip die je van collega’s kan krijgen is: ‘Niks persoonlijk aannemen. Er is veel stress dus ze letten niet op hoe iets op je overkomt.’

Vaardigheden
Ze verwachtten veel van je als het om vaardigheden gaat. Je moet absoluut sterk in je schoenen staan, dat is de belangrijkste. Als je daar moeite mee hebt kan je dit leren, maar niet schrikken hoe sommige situaties gaan. Het gaat vaak om een megaproductie, dus je moet er even doorheen bijten, want het is niet allemaal zwaar en moeilijk. Ook moet je sociaal zijn en echt dingen regelen. Veel bellen, veel op pad met de auto, ook in het buitenland en alles regelen wat er geregeld moet worden. Niet bang zijn om fouten te maken. Ze snappen ook dat je nieuw bent in het vak en je nog veel moet leren, maar je moet zelf hier ook echt van leren. Dan groei je steeds meer en zie je na deze productie je eigen groei ook in het dagelijks leven terugkomen.

Werkzaamheden
Het verschilt of je op reis bent of op kantoor. Voorafgaand van de productie kan je bijvoorbeeld als redacteur meewerken aan het casting proces en de kandidaten van het programma bepalen. Het is vooral veel uitzoek werk en veel bellen, maar dit kan ontzettend leuk zijn. Als je mee op reis gaat is dit een heel ander verhaal, dan werk je bijvoorbeeld mee als productieassistent en moet je op locatie alles regelen. Elke dag en elk uur is totaal verschillend. Alles veranderd met de minuut. Als je bij Temptation Island werkt, dan ga je naar de villa’s, doe je boodschappen, hou je de kandidaten bezig en schiet je overal te hulp waar ze je nodig hebben.

Temptation Island
Mischa Hart, student bij het Mediacollege in Amsterdam, liep stage bij Temptation Island en mocht mee naar Mexico voor de opnames. ‘Ik vond dit een fantastische ervaring, maar ik voornamelijk veel geleerd. Ik weet wanneer ik mijn grenzen aan moet geven, hoe ik professioneel met mensen om ga en hoe ik echt honderd procent op mijzelf kan vertrouwen. Ik was vaak onzeker voor de reis, maar omdat je best op jezelf bent aangewezen, zie je hoeveel je leert en hoeveel je al zelf kan. Ik heb hier echt zelfverzekerdheid van gekregen en dat zie ik nog steeds dagelijks terugkomen in het normale leven. Ik heb ontzettend leuke collega’s gehad daar en met zijn alle maak je een ervaring mee die je nooit aan iemand kan uitleggen. Met hen zal er altijd een speciale band zijn.’ Mischa nu geen stagaire meer en omdat zij zichzelf daar heeft bewezen mag ze er nu ook blijven werken. Niet alleen bij Temptation, maar ook bij andere programma’s, zoals Expeditie Robinson, Special Forces, IkVertrek, of nieuwe programma’s. ‘Het was een unieke ervaring. Iets wat ik nooit had willen missen. Ik weet wat ik kan en waar ik goed in ben, maar er is nog zoveel te leren. Ik ben blij dat ik in deze wereld mag blijven werken en wie weet sta ik ooit wel voor de camera!’