Wat maakt geluk? Geluk word vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. Als alles goed gaat of als het zo gaat als je verwacht. Maar wat zegt de wetenschap over geluk? En wat maakt de studenten van het Mediacollege nu écht gelukkig? Check de video op @Malive.nl
Factoren
Er zijn heel veel factoren die meespelen op jouw geluk. Het kan liggen aan je omgeving, op vakantie gaan, een glas wijn of het vinden van 10 euro in een oude spijkerbroek. Maar daar blijft het niet bij. Geluk wordt gedeeltelijk genetisch bepaald. Meike Bartels (psychologe) vertelt in een onderzoek van de Universiteit van Utrecht over geluk, dat maar liefst veertig procent van de verschillen in geluksgevoel tussen mensen veroorzaakt wordt door onderlinge genetische verschillen. Dat klinkt misschien niet helemaal eerlijk, maar op de overige zestig procent heb je zelf invloed.
Mensen hebben behoeftes die hun gedrag en hun emoties bepalen. Hoe we daar invulling aan geven en mee om gaan is natuurlijk een persoonlijke keuze. Geluk is uiteindelijk voor iedereen anders, maar dit zijn volgens de wetenschap de drie meest voorkomende factoren die jouw geluksgevoel bepalen.
- Het gevoel van voldaanheid. Bijvoorbeeld als je een warm bad neemt, of een groot doel bereikt. Ook wel in-het-moment geluk genoemd.
- Onafhankelijk zijn. Dit kan geldzaken betreffen. Mensen met meer geld zijn onafhankelijker dan mensen die veel op hun geldzaken moeten letten.
- Leeftijd. Het onderzoek in Social Psychology and Personality toont dat het optimisme het laagst was rond het twintigste levensjaar en vervolgens langzaam opklom naar het dertigste en veertigste jaar, met een piek in de vijftig.
Waar worden de studenten van het Mediacollege gelukkig van? Check het op insta! @malive.nl