Uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw is naar voren gekomen dat jongeren over het algemeen blijer zijn met hun offline dan met hun online leven. Uit eerdere onderzoeken op dit vlak bleek dat de tevredenheid van jongeren over hun leven is afgenomen door veel online te zijn. Daarom kiezen jongeren steeds vaker voor een leven zonder sociale media.
In het onderzoek van de Kinderombudsvrouw werden zo’n 3000 kinderen tussen de 8 en 18 jaar bevraagd over hun welzijn, zowel online als offline. Een van de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek is dat vooral meiden online ontevreden zijn.
Bijna 20% van de deelnemende meiden gaf hun online leven een onvoldoende, terwijl minder dan 10% van de jongens ontevreden was. Factoren die hier invloed op kunnen hebben, zijn onder andere schoolstress en de lat te hoog leggen voor jezelf.
Leven zonder sociale media
Ondanks dat de schermtijd van jongeren blijft stijgen, blijkt uit onderzoek van Newcom dat er ook een selecte groep jongeren bewust voor kiest om minder digitaal te leven. Het is te zien dat vooral jongeren vanaf 18 deze trend volgen. Zo gaan ze bijvoorbeeld wandelen zonder muziek of vliegen zonder films te kijken.
Vanaf hun achttiende beginnen jongeren zichzelf meer als individu te zien. Ze maken keuzes op basis van wat ze zelf willen, en niet als groep. Ze kiezen er nu bewust voor om door het leven te gaan zonder sociale media en offline als individu te groeien.