Hoe zit het met de vertraging van bus 22?

DoorKeesje Assenbroek

23 september 2024 , , ,

Vertraging en uitval in het ov is een groot probleem onder reizigers. Dagelijks reizen er circa 1,1 miljoen mensen met de trein en circa 500.000 mensen met de bus. 26 procent van deze reizigers is student. Ook studenten van het Mediacollege staan dagelijks te wachten op bus 22 – om vervolgens te zien dat de bus voor de zoveelste keer uitvalt of te vol zit.

Te laat? Wat kan je doen?

Dagelijks komen er heel veel te laat meldingen binnen bij de studentenadministratie. “De voornaamste oorzaak zijn de vertragingen, ov-uitval en bus 22 die niet op komt dagen. Dat gebeurt de laatste tijd heel veel.” Aldus hoofd studentenadministratie. Vaak worden leerlingen absent gezet terwijl ze dit niet zelf in de hand hebben. Dit blijft een grote discussie onder leerlingen en docenten. “Het is aan de docent om je op te laat te zetten of niet. De administratie kan die gegevens alleen nog maar doorvoeren en heeft daar zelf ook geen inspraak over”.

Tekorten

In Amsterdam worden alle bussen door de GVB beheerd. “Uitval heeft meerdere oorzaken. Aan de ene kant kampen we nog steeds met personeelstekorten, met name op de bus. We zijn hard bezig om via arbeidsmarktcampagnes de vacatures voor buschauffeurs gevuld te krijgen. Aan de andere kant hebben we ook te maken met materieeltekorten waardoor we geen bussen hebben om te rijden.” Zegt Edgar van der Pas – woordvoerder van GVB.

“De vertraging komt omdat het – zeker in de spitsuren – druk is in stad. Dit komt door een toename van verkeer, maar ook door verschillende werkzaamheden in de stad. Helaas hebben we daar geen invloed op”. Aldus Edgar van der Pas.

Tips

Helaas. Je gaat er dus niet aan ontkomen. Maar met deze tips gaat het jou hopelijk tóch lukken om de drukke en uitvallende bussen te omzeilen.

Het is handig om een trein eerder te nemen. Op die manier kom je alsnog op tijd met vertraging en omzeil je de spitsuren van de bus. Ook zou je een oude fiets neer kunnen zetten op het station. Voor 80 euro per jaar kan jij je fiets stallen op Sloterdijk en ben je binnen vijf minuten op school. De metro blijft ook altijd een optie. Als je bij de halte Isolatorweg uitstapt ben je nog maar tien minuten van het Mediacollege vandaan.

Met deze tips gaat het jou vast lukken om vaker op tijd te komen. Mocht het echt niet lukken en ben je afwezig? Stuur even een mailtje naar de studentenadministratie, die zetten jou dan op calamiteit.