Vanaf komende woensdag kunnen alle Nederlanders hun mening geven om het Nationaal Burgerberaad Klimaat te helpen met hun advies aan het kabinet. Maar om te weten hoe klimaatbewust heel Nederland is moet je klein beginnen: studenten van het Mediacollege vertellen wat zij doen voor een beter klimaat.

Het burgerberaad is een proces waarin burgers de kans krijgen om de overheid te helpen om besluiten te nemen. Dit keer gaat het beraad dus over klimaat. Een niet heel onbelangrijk onderwerp wat veel mensen bezighoudt. Alle burgers in Nederland, jong en oud, kunnen hun mening delen over het klimaatbeleid om de overheid een stapje verder in de juiste richting te duwen. Op de website van de Rijksoverheid kan je vinden wat je er allemaal voor moet doen als je interesse hebt.
Studenten kritisch
10% van de ondervraagde studenten is zeer actief betrokken bij het klimaat, 80% onderneemt wel actie, maar niet heel bewust en nog eens 10% houdt zich er helemaal niet mee bezig. Het is dus wel duidelijk dat de meeste ondervraagde studenten wel iets van actie ondernemen, maar het onderwerp klimaat speelt over het algemeen geen grote rol in het leven van de studenten: “Ik ben ook best wel bewust van het klimaat, ik doe gewoon m’n best. Bare minimum,” Sytske (17), Media redactiemedewerker.
Enkele studenten gebruiken bewust geen AI omdat het gevolgen zou hebben voor het milieu. “Geen AI gebruiken, m’n shit niet op de grond gooien,” zegt Zoë (18), die de opleiding audiovisueel volgt. “Geïsoleerd huis, eco voetstap enzo. En ik gebruik ook geen AI,” vertelt Sytske (17), die de opleiding Mediaredactiemedewerker volgt. Wat maakt AI milieuonvriendelijk? AI gebruikt ontzettend veel stroom. Volgens een artikel van NOS is één opdracht aan AI geven hetzelfde als een uur lang een lamp aan zetten!
De studenten die niet bewust met het klimaat bezig zijn doet het simpelweg niks, omdat ze er nooit iets van hebben meegekregen vanuit huis of omdat het hen zelf niet interesseert. Zo vertelt Siem (18), die de opleiding Photographic designer doet: “Ik ben er eigenlijk niet echt mee bezig, dus ik weet het niet. Maar ik douche wel kort.”
Enkele simpele tips voor een beter milieu:
1. Gooi je afval niet op de grond. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het helaas nog lang niet als je soms buiten op straat kijkt wat er allemaal aan afval ligt.
2. Wist je dat het sturen van e-mails bijdraagt aan de CO2-uitstoot? Maar ook vooral alle onnodige mails die blijven bestaan in de Cloud zorgen voor schaarste aan opslag, verwijder ze. Bewaar alleen de mails die je écht nodig hebt.
3. Hou jij graag je fashion status hoog en vind jij het moeilijk om weinig kleding te kopen? Probeer eens tweedehands kleding. En verkoop bijvoorbeeld kleding die je zelf niet meer draagt of doneer het aan een kledingbank of kringloopwinkel.
4. Ga voor groen eten, begin je eigen moestuintje! Alle groenten en kruiden die je maar kunt bedenken, zo vanuit je achtertuin.
5. En last but not least: recycle! Scheid afval, hergebruik materialen, et cetera.