Eurovisie recap: wat is feit en wat is fictie?

DoorAnouk Baars

15 mei 2024

Vrijdag 10 Mei, de dag van een van de laatste repetities. Luxemburg is net op het podium geweest en het podium wordt al voorbereid op de act van Joost Klein, maar dan worden ineens de spullen weggehaald en komt Israël het podium op. Veel mensen zijn daar verbaasd over, want Klein was wel bij de vlaggenparade. Wat is er nou eigenlijk gebeurt? Wat weten we zeker, en wat is vooral nepnieuws? Wij bij Malive zijn er voor jou achteraan gegaan.

Wat is er zeker?

Zoals jullie misschien al langs hebben zien komen, zijn er veel verhalen over wat er nou precies gebeurt is met Joost. Bij een paar van die verhalen weten we echt dat het waar is;

Zaterdagochtend heeft de EBU besloten om Nederland te diskwalificeren, namens een ‘incident’. Een lange tijd was het niet duidelijk wat dat incident precies was. Sommige mensen dachten dat het kwam door de opmerking van Klein tijdens de persconferentie, andere mensen dachten dat het kwam omdat Joost niet op de foto wilde met één van de kandidaten. Uiteindelijk kwam er naar buiten dat het ging over een akkevietje achter de schermen met een cameravrouw van de organisatie.

Nederlandse fans waren boos, maar ook veel andere landen waren het niet eens met deze keuze. Zo heeft Ierland niet mee gedaan met de laatste repetities, en dreigde veel andere landen niet mee te doen met de finale. Kaärija, die vorig jaar tweede werd op het Eurovisie, zou de punten gaan uitdelen voor Finland maar hij trok zich terug. Uiteindelijk heeft Finland daar wel een vervanger voor gevonden.

In het publiek zag je ook de boosheid: zo zijn vlaggen van Nederland naar binnen gesmokkeld en hadden mensen borden met ‘free Joost’ erop. Tijdens de finale hoorde je veel boe-geroep toen de baas van de Eurovisie te woord kwam. Niet alleen de mensen, maar ook de andere kandidaten hebben veel steun naar Joost laten zien. Zo heeft Estland aan het eind van hun act ‘dankjewel’ gezegd, wat natuurlijk Nederlands is.

Wat zijn de speculaties?

Uiteindelijk kwam er uit dat Joost een dreigende beweging zou hebben gemaakt richting die cameravrouw. Het bleef lang stil bij beide partijen, tot AVROTROS uiteindelijk naar buiten kwam. ”Hij heeft de vrouw niet aangeraakt,” vertelde de directeur van AVROTROS. Hij vertelde dat Joost al een paar keer gevraagd had aan de vrouw om te stoppen met filmen, maar dat de vrouw daar niet mee stopte en toen zou hij uitgehaald hebben naar de vrouw. We weten nog steeds niet zeker of dit verhaal klopt.

Volgens de organisatie van Eurovisie zou de afspraak om Klein niet te filmen nooit gemaakt zijn. Echter, is er gezegd dat Joost meldde dat hij emotioneel werd van het nummer en daarom niet gefilmd zou willen worden na het optreden. Toch zou dat gedaan zijn en daarom zou hij een uithaal hebben gemaakt, waarbij hij niemand aan zou hebben geraakt. Ook dit weten we niet zeker, omdat er geen bewijs is.

Er wordt beweerd dat het boe-geroep in de zaal gedempt werd door een speciaal systeem. Het EBU daarentegen, beweerd dat niet te hebben gedaan want ze hadden voor de finale al beloofd dat niet te doen.

Meer gedoe achter de schermen

Nederland zou voor het incident al geklaagd hebben over een onveilige sfeer achter de schermen. AVROTROS heeft niet precies gezegd waarover die klachten gingen, maar ze waren zeker niet de enige die dat voelde.

Noorwegen had het ook, de Noorse gitarist vertelde zelfs vlak voor de finale te twijfelen zich terug te trekken. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om een politieke rol te begeven. Hij is in een sterke confrontatie gekomen met het EBU, vertelde de gitarist zelf. Ierland heeft ook geklaagd, ze beweerde dat ze de sfeer achter de schermen ook niet prettig vond. Ze zegt dat de kandidaten de sfeer van het Eurovisie brengen, niet de EBU zelf.

Ook S10, die in 2022 mee deed aan het Eurovisie voor Nederland, vertelde ook dat ze de sfeer achter de schermen heel heftig vond. Er zouden mensen over haar grenzen gegaan zijn achter de schermen, zoals het filmen van kandidaten op kwetsbare momenten.

Wat nu?

Voor Joost is het nog afwachten tot begin Juni, wanneer de uitspraak word gemaakt of hij vervolgd wordt of niet. Tot nu toe gaat er nog een petitie rond of Klein volgend jaar weer mee mag doen met het Eurovisie Songfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *