Trap niet in de finfluencer!

DoorKimberly Derksema

25 maart 2024

Jongeren en Social media

Jongeren zitten op tiktok en andere social media platformen. Op deze social media hebben mensen vaak dure spullen luxe auto’s en mooie huizen. Veel jongeren dromen er van om zo te leven. Maar helaas hebben jongeren hier het geld niet voor. Dus zijn ze op zoek naar hoe ze snel geld kunnen verdienen. Het enige wat ze hoeven te doen is “hoe verdien je snel geld” in te typen en al snel komen ze bij een bepaalde groep influencer’s. Dit groepje noemen ze finfluencer.

Wat zijn finfluencers?

Je vraagt je waarschijnlijk nu af, “wat zijn finfluencers?” Dit zijn influencers die zich vooral uitspreken over beleggen. Ze zijn actief op alle social media. Ook schrijven ze blogs en maken ze podcasts. Meestal als je ze tegen komt op social media moet je vaak een bepaald woord in de comments plaatsen en dan sturen ze jou een berichtje. Wat ook vaak gebeurt is dat je naar hun biografie moet gaan en op een link klikken. Dan betaal je hen zodat ze jou les geven over beleggen. Hiermee hebben ze hun eerste geld van jou binnen..

Gevaren van finfluencers

Ook al klinkt dit heel erg leuk. Er schuilt ook flink wat gevaren achter. Er is namelijk een hele grote kans dat je niks verdient en alleen maar verliest. Want je moet het zo zien je werkt voor een bepaald finfluencer. Je helpt hen om rijker te worden maar niet jezelf. Eva van Rijmersdaal, Docent universiteit van Amsterdam. “Wij maken ons flink zorgen over wat de finfluencers posten. aangezien het flinke invloed heeft op de jongeren.”

Tweederde jongeren die influencers volgt laat eigen financiële situatie hierdoor beïnvloeden – Wijzer in geldzaken