Voorraad ijs ontdekt op Mars: ‘net zo veel water als de Rode zee’

DoorPascal Niesen

23 januari 2024

Een mega hoeveelheid ijs, volgens deskundigen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zelfs genoeg om de hele Rode Zee op aarde te vullen, is recentelijk gevonden op Mars. Maar wat betekent dit? En hoe groot is deze ontdekking nou echt volgens onderzoekers?

Deze ontdekking is gedaan door de Europese satelliet Mars Express. Dit is een satelliet die in 2003 naar Mars is gestuurd om informatie te verzamelen over de planeet. De satelliet kijkt naar dingen boven en onder het oppervlak van de planeet. Om te meten wat er onder het oppervlak zit, richt de satelliet een radiostraal door een punt van de oppervlakte en meet hij of en hoe de radiostraal weer terugkomt.

IJs

Als al het ijs zou smelten, zou Mars bedekt worden met een metersdikke laag water, dit water is ongeveer even veel als de inhoud van de Rode Zee. Dit water is waarschijnlijk een overblijfsel uit het verleden van de planeet. Dit zou kunnen betekenen dat er vroeger misschien wel rivieren stroomden of misschien zelfs leven was op Mars.

Toekomst

Helaas is het ijs momenteel onbereikbaar vanwege een honderden meters dikke stoflaag die erboven ligt. Desondanks vertellen wetenschappers dat in de verre toekomst, wanneer mensen naar Mars reizen, deze ijsvoorraden wellicht kunnen worden benut. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn nog veel obstakels waar we tegen aanlopen als het gaat om reizen naar Mars. Bewoonbaarheid ligt dus nog ver in de toekomst.

Als mensen in de toekomst daadwerkelijk Mars gaan verkennen, lijkt de ontdekking van deze enorme ijsvoorraad rond de evenaar van de rode planeet een veelbelovende ontwikkeling. Naast de mogelijkheid van paleontologisch onderzoek en de zoektocht naar tekenen van leven, wordt er ook realistisch gekeken naar de uitdagingen die de reis naar Mars met zich meebrengt. Er zijn veel obstakels waar we nog tegen aan lopen en hopen op te kunnen lossen in de toekomst.