Het nieuwe jaar is van start!

DoorMelissa Lee

9 januari 2024

Het afgelopen jaar is voorbijgevlogen, op Mediacollege Amsterdam hebben veel evenementen plaatsgevonden en zijn er aan het einde van het jaar eindelijk nieuwe stoelen bezorgd. 2023 was een geweldig jaar voor het Mediacollege, maar we weten zeker dat 2024 nog beter wordt!

Namens de redactie van MaLive wensen wij jullie, de studenten, docenten en alle medewerkers van het MA een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar toe. 

Wat veranderd er in 2024?

Een nieuw jaar betekent veranderingen, we hebben hieronder voor jullie een rijtje gemaakt met een paar van de dingen die dit jaar veranderen. 

De rijksoverheid heeft een aantal nieuwe wetten ingevoerd als het gaat om belastingen van supermarkt producten. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Hogere belasting op frisdrank.
  • Hogere belasting op plantaardige melk  (havermelk, sojamelk etc).
  • Hogere belasting op alcohol.

Voor de vapers en rokers onder ons hebben we slecht nieuws:

  • Vapes met een smaakje worden verboden en zijn niet meer verkrijgbaar in winkels: alleen vapes met een tabaksmaak zijn nog te koop.
  • Vanaf 1 juli 2024 stoppen alle supermarkten in Nederland met het verkopen van sigaretten, Albert Heijn is hier sinds 1 januari al mee gestopt. Dus, snak je naar een sigaretje? Dan zijn helaas alleen nog het tankstation, de avondwinkel of de tabakswinkel een optie.

De bovengenoemde veranderingen zijn wat minder leuk, maar gelukkig is er ook nog iets waar we wél blij van worden: het minumloon gaat omhoog!

  • Vanaf 1 januari 2024 valt het minimumloon 3,75% hoger uit, dit betekent dat het loon met €1,76 per uur stijgt.

Oliebollenkraam op het schoolplein

Het Mediacollege zou natuurlijk niet het Mediacollege zijn als ze niet iets leuks voor ons zouden organiseren op de eerste schooldag van het nieuwe jaar. Op dinsdag 9 januari staat er namelijk van tien uur tot twee uur een oliebollenkraam op het schoolplein! De oliebollen worden vers gebakken door de oliebakken bakkers en gedipt in heerlijk poedersuiker. Je kunt zelfs kiezen of je ze met of zonder rozijnen wilt. Let wel op, de oliebollen zijn alleen af te halen als je een klassen kaart hebt. Hierop kan de docent van de desbetreffende klas invullen hoeveel oliebollen ermee opgehaald kunnen worden. 

Goede voornemens

Iets wat na elk oud en nieuw terugkomt zijn nieuwe voornemens. Een paar populaire zijn bijvoorbeeld meer sporten, beter sparen, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden en ga zo maar door. Maar wat zijn de goede voornemens van onze studenten? 

Tanisha 

Gezonder leven en meer bewegen in het nieuw jaar

Pepijn

Leren het goeie in te zien van de mensen

Mick 

Dat ADO in de eredivisie komt

Marit 

Het schooljaar halen

Michiel 

Minder drinken

Tamar 

Een kortere schermtijd hebben op mijn telefoon

De MA Live redactie wenst jullie..

Heel veel succes in het nieuwe schooljaar! Maak er wat moois van, lever op tijd je opdrachten in maar vergeet zeker niet ook plezier te maken op school!