Joost Klein naar het songfestival!

DoorSan van Es

11 december 2023

Al sinds de eerste editie in 1956 doet Nederland mee aan het Eurovisie song festival. Vanochtend heeft de AVROTROS bekend gemaakt dat Joost Klein Nederland mag gaan vertegenwoordigen in 2024. Maar hoe doet Nederland het nou eigenlijk op het songfestival.

https://www.instagram.com/reel/C0s9q1YNQFh/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=ODhhZWM5NmIwOQ==

Wie is Joost Klein?

Joost Klein, een veelzijdige artiest uit Friesland, begon zijn carrière op YouTube met sketches en groeide uit tot een opvallende muzikant. In Nederland staat Joost voor uitverkochten zalen maar ook buiten Nederland is  Joost succesvol zo veroverde zijn nummer “Friesenjung” ook Duitsland en Oostenrijk de hitlijsten.

Nederlands succes

In al die jaren van mee doen heeft Nederland het songfestival vijf keer gewonnen, Dit zijn die successen:

  1. 1957: Corry Brokken met “Net als toen” De eerste overwinning voor Nederland kwam in 1957 met Corry Brokken en haar nummer “Net als toen”. Dit was slechts de tweede editie van het festival, en Brokken’s optreden bracht Nederland meteen op de kaart als een serieuze deelnemer aan het evenement.
  2. 1959: Teddy Scholten met “Een beetje” Slechts twee jaar na de eerste overwinning volgde Nederland met Teddy Scholten’s “Een beetje”. Dit was een vrolijk en aanstekelijk nummer dat de harten van het Europese publiek veroverde.
  3. 1969: Lenny Kuhr, Lulu Huster, Saskia & Serge met “De Troubadour” Een van de meest opmerkelijke overwinningen was in 1969, toen het festival vier winnaars had. Nederland werd vertegenwoordigd door Lenny Kuhr met “De Troubadour”, een tijdloos lied dat een gedeelde eerste plaats opleverde.
  4. 1975: Teach-In met “Ding-a-dong” Een van de meest bekende Nederlandse inzendingen is waarschijnlijk “Ding-a-dong” van Teach-In, dat in 1975 de winst opleverde. Dit catchy lied werd een grote hit en blijft tot op de dag van vandaag herinnerd als een klassieker.
  5. 2019: Duncan Laurence met “Arcade” Na een lange periode van droogte behaalde Nederland in 2019 opnieuw de overwinning met Duncan Laurence’s “Arcade”. Dit nummer, met zijn diepgaande emotie en krachtige vocale uitvoering, bracht Nederland terug naar de hoogste positie op het podium.

In al die jaren is vijf keer dus eigenlijk niet zo veel, denk jij dat Joost er 6 van kan maken?