Geschiedenis van Paarse Vrijdag

DoorJoan Baas

8 december 2023

Het vandaag weer zover! Elke tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag, maar waarom? Hoe is paarse vrijdag ontstaan, en waar is de hele Pride beweging begonnen?

Geschiedenis van Pride

Als je op het internet zoekt naar de geschiedenis van de Pride zal je zien dat het allemaal begon bij de Stonewall Riots. Maar dat is het ding, daarvoor waren er ook al activisten die vochten voor hun rechten. Op de een of andere manier kwamen de Stonewall riots meer in de belangstelling en bleven ze daar. Na de Stonewall riots werden de eerste pride parades opgericht die zich daarna als een lopend vuurtje over de hele wereld verspreidde.

Wat zijn de Stonewall Riots?

Wat waren de Stonewall Riots? Het begon allemaal bij de Stonewall inn, een homobar in New York die in de vroege ochtenduren ingevallen werd door de politie. Tijdens die inval trad de politie hardhandig op naar lesbische vrouwen, dakloze homojongeren en zwarte dragqueens. En die hadden er genoeg van na jarenlang getreiterd te zijn door de politie en hun geweldplegingen. Dus besloten ze terug te vechten. Ze verzamelde zo veel aandacht met hun protest, nog nooit hadden zoveel homo’s en trans personen in zulke grote aantallen zich verzameld voor een protest.

Eerst Gay Pride Parade

Precies een jaar later vond de eerste Gay Pride Parade in New York plaats. Deze ging van de straat waar de Stonewall inn in zat naar Central Park. Er deden tussen de 5 duizend tot 10 duizend mensen mee aan de eerste parade. Het was ook hun bedoeling om iedereen een positief gevoel te geven en het gevoel dat ze erbij horen, dus iedereen kon meedoen met de parade.

Spirit Day

Paarse Vrijdag is een dag waar scholieren en studenten door het dragen van paars hun solidariteit met LGBTIQ+ mensen kunnen tonen. Het is afgeleid van Spirit Day uit Amerika, die ontstaan was in 2010 vanwege Canadese student Brittany Mcmillian. Zij wilde haar steun tonen voor alle queer jongeren die zelfmoord hadden gepleegd. Spirit Day maakte zijn impact, miljoenen mensen droegen paars als symbool tegen pesten en sterren uit Hollywood sloten zich aan bij het evenement. Zelfs gebouwen werden paars verlicht terwijl televisie- en radioprogramma’s er aandacht aan besteden.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag wordt gevierd omdat voor veel jongeren het nog steeds zo is dat ze niet overal een veilige omgeving voor hen is. De helft van alle middelbare scholieren heeft ook nog steeds moeite met het uiten van hun seksualiteit. LGBTIQ +jongeren vinden school minder leuk, spijbelen vaker, vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, en ze hebben een minder goede band met hun docenten. De 51% van hun die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Het is in Nederland dan ook nog steeds een probleem hoeveel queer jongeren zelfmoord plegen. Het aantal LGBTQI+ jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Daarom is het belangrijk om onze medestudenten te blijven steunen. Dus vergeet niet volgend jaar paars te dragen!