Oranje vuist: stop geweld tegen vrouwen

DoorVince Vree

27 november 2023

“Stop geweld tegen vrouwen!” In Amsterdam was afgelopen weekend de aftrap van de actie Orange the world. Orange the World is de wereldwijde campagne om een eind te maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes . Burgemeester Femke Halsema gaf het startschot. Ze vertelde tijdens die bijeenkomst dat ze zich zorgen maakt over de jeugdcultuur en de invloed van popcultuur. Waar ze zegt ” We zien totaal verkeerde opvatting over machismo, waarbij vrouwen als bezit worden beschouwd”.

Wat is Orange the world

De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden er in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje gemaakt, en er worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Veilig, overal en altijd

Dat is het thema van de actie die in Nederland dit jaar word gehouden. Want geweld tegen vrouwen gebeurt overal zoals op straat, bij het uitgaan, op het werk en achter de voordeur. Met dit thema willen ze de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aan denken, maar overal in de samenleving plaatsvindt. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren. En wereldwijd sterven er 137 vrouwen per dag door geweld van een familielid, partner of ex partner.

Home – Orange the World