Acteur staking zit erop! Wat nu?

DoorJoan Baas

10 november 2023

De staking zit erop! Na 118 dagen staken zijn vakbonden en filmproducenten tot overeenstemming gekomen. Lang zag het er niet goed uit en was het onduidelijk hoe lang de staking van actrices en acteurs zou duren. Maar het is gelukt! Veel films en series starten weer op met hun productie, het is nog wel de vraag wanneer alles uitkomt.

De staking

Het begon allemaal 4 mei toen de Writers Guild of America ging staken, veel waren bang voor AI en wat dat betekende voor hun werk. Ook zijn ze met staking gegaan om te vechten voor betere werkomstandigheden. Het duurde niet lang daarna voor SAG-AFTRA, de vakbond voor acteurs, om samen met de writers guild te staken. Eind september kwamen de schrijvers al tot overeenstemming met de filmstudio’s. Maar de acteurs staakten nog verder. Tot deze week, na 9 november is het ook de acteurs gelukt om tot een overeenkomst te komen.

Wat betekent dit?

Dit betekent dat veel acteurs weer films kunnen promoten die in de afgelopen 3 maanden zijn uitgekomen. Maar wat het ook betekent, is dat bij veel films en series de productie weer is gezet. Films zoals: Superman: Legacy, die wordt geregisseerd door James Gunn, onder meer regisseur van de populaire Guardians of the Galaxy serie en de Suicide Squad film, begint te filmen in lente 2024. Andere films zullen nu in 2024 of 2025 uitkomen vanwege de staking. Dat zijn films zoals:

Deadpool 3, die nu 3 mei 2024 komt.

Dune 2, zal 15 maart 2024 uitkomen.

Transformers one, staat hopelijk klaar voor 13 september 2024.

Avatar 3, zal 19 december 2025 uitkomen.

Lilo and Stich, is er 10 mei 2024.

En de Minecraft film, komt hopelijk 4 april 2025.

Er is grote hoop dat alles nu gewoon zijn gang weer zal gaan en dat de films volgend jaar zullen uitkomen. Maar je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren.  Het is nu de vraag of de studio’s zich aan de gemaakte afspraken gaan houden.