Prinsjesdag, wat is dat nou eigenlijk?

DoorPascal Niesen

19 september 2023

Ieder jaar wordt er aan het Nederlandse volk bekend gemaakt waar het geld van de overheid naartoe gaat. Van zorg en defensie, tot onderwijs en cultuur. Dit wordt ieder jaar verteld op de 3e dinsdag van September, oftewel Prinsjesdag. Ook dit jaar wordt dit voorgelezen door onze Koning; Willem Alexander Van Oranje. Maar waarom leest Willem Alexander dit aan het volk voor? En wat houdt Prinsjesdag eigenlijk in?

Vandaag is het de 3e dinsdag van september, ook wel Prinsjesdag genoemd. Op deze dag leest de Koning de Troonrede voor die bekend maakt hoeveel geld er wordt uitgegeven per sector. Dit is voor een paar mensen een belangrijke dag, omdat ze daarmee zien of er in hun vak verbetering zal plaatsvinden, of juist bezuinigingen te pas gaan komen. Ook wordt er verteld wat de plannen van de regering zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag wordt al sinds 1814 gehouden, maar pas sinds 1904 wordt de troonrede in de ridderzaal uitgesproken. Dit jaar en vorig jaar word de troonrede voorgedragen in de Koninklijke Schouwburg.

Deze ochtend begint de jaarlijkse traditie. Om half 11 vertrekken alle Kamerleden van de Eerste en Tweede kamer naar de Koninklijke Schouwburg. Tussen half 11 en 1 uur wordt de komst van de koninklijke familie voorbereid door de militaire erewacht. Om kwart over 1 komt de familie aan in de Koninklijke Schouwberg en Spreekt de Koning de troonrede uit. Daarna rijdt de Koning met zijn familie naar Paleis Noordeinde en verschijnen zij op het balkon van het paleis. Tot slot wordt het koffertje met de troonrede en alle details over de begroting overgedragen aan de Tweede Kamer.

Het Koffertje

Het gebruik van een koffertje om elk jaar de miljoenennota en rijksbegroting in te overhandigen is een traditie die al sinds 1947 begonnen is. De minister van financiën van die tijd (Minister Lieftinck) heeft het idee uit Engeland, waar ze dit al een lange tijd als traditie hadden. Het eerste koffertje was een eenvoudig koffertje die eigenlijk geen waarde had buiten de papieren die erin zaten. Tegenwoordig is het koffertje speciaal gemaakt voor de gelegenheid. Deze is sinds 1964 in gebruik en is een geschenk van een staatsdrukkerij ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de drukkerij.

Elk jaar is Prinsjesdag net anders dan de vorige. Dat maakt het voor veel mensen iets speciaals. Veel mensen hopen ook daarom dat de traditie nooit verloren gaat en nog voor een lange tijd relevant blijft.