Op vakantie zonder bagage: het is mogelijk

DoorMelissa Lee

19 september 2023

Op vakantie gaan is leuk, maar ook stressvol. Het inpakken van je koffer is niet iets wat veel mensen met plezier doen, maar hier heeft ‘Japan Airlines’ een creatieve oplossing voor bedacht. Zij gaan namelijk tot augustus 2024 experimenteren met zogenaamde ‘kledingpakketten’.

Dit houdt in dat passagiers van de Japanse vliegtuigmaatschappij op hun vlucht geen bagage mee hoeven te nemen. Zij krijgen namelijk een kledingpakket opgestuurd naar de locatie van verblijf, een samengesteld pakket waar voor de hele reis kleding in zit. Deze pakketten kunnen samengesteld worden op verschillende seizoenen en stijlen, zodat er een gevarieerde keus is.

Het idee hierachter is dat het de CO2 uitstoot zou verminderen. Any Wear, Anywhere, het bedrijf dat dit regelt, schat in dat elke 10 kilo bespaarde bagage op een vlucht ongeveer gelijk staat aan zo’n 7,5 kilo bespaarde uitstoot.

Kledingpakketten voor een kleine prijs

Passagiers die gebruik maken van het bedrijf kunnen dit doen door online in te loggen op de website. Hier kunnen ze kiezen uit verschillende opties, denk aan dames of heren mode en voor welk seizoen zij kleding willen. Het persoonlijk gekozen pakket staat vervolgens klaar in het hotel zodat de passagier het meteen kan ontvangen bij aankomst, en kost zo’n 30-40 dollar voor de gehele huurperiode.

De service van Any Wear, Anywhere is in juli begonnen met het concept en heeft al veel positieve reacties gekregen. Ondanks dat zij geen promotie maken voor hun bedrijf hebben ze al wereldwijd klanten binnengehaald, in totaal uit meer dan honderd landen. De Verenigde Staten en Australië zijn landen waar het meest gebruik van de service wordt gemaakt.

Duurzaamheid na Corona

Sinds het reizen weer mogelijk is na de Corona pandemie zijn de vluchten weer fors toegenomen. Hierdoor werd er meer nagedacht over hoe duurzaam reizen eigenlijk is en is dit als een van de oplossingen geworden. De kleding die in de pakketten zit zijn namelijk ook duurzaam, het bestaat vooral uit tweedehandse kleding of overtollige kleding van designermerken.