7 tips die je moet weten voordat je stage gaat lopen

DoorRedactie Ma Live

12 april 2023

Stagelopen is een spannende tijd waarin je praktijkervaring kunt opdoen in je vakgebied en waardevolle contacten kunt leggen. Het is een kans om te leren van professionals en je vaardigheden te ontwikkelen in een echte werkomgeving. In deze blogpost delen we jou 10 tips die handig zijn om te weten voordat je je stageperiode ingaat. Of je nu een student bent die voor het eerst stage gaat lopen of een ervaren stagiair die op zoek is naar manieren om zijn of haar stage-ervaring te verbeteren, deze tips zullen je helpen om het meeste uit je stage te halen en succesvol te zijn in je stageperiode.

Tip 1: wees op tijd met zoeken

Begin ruim op tijd met het zoeken naar een stage. Als je het blijft uitstellen, krijg je zelf alleen maar meer stress. Begin je hier veel te laat mee? Dan breng je jezelf in problemen en moet jij op school blijven, terwijl al je klasgenootjes al gezellig het bedrijfsleven proeven.

 

Tip 2: zoeken op meerdere plekken

Naast op tijd beginnen moet zoeken, is het handig om op meerdere plekken te zoeken voor jouw stage. Kijk op LinkedIn, Stageplaza, Mediastages en noem maar op! Schrijf je ook in op deze/meerdere platforms, zodat jij zoveel mogelijk vacatures voorbij ziet komen en hopelijk eentje vindt die bij jou past!

 

Tip 3: stel persoonlijke doelen

Stel persoonlijke doelen voor jezelf, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken tijdens je stageperiode. Bespreek deze doelen met je docent en je stagebegeleider natuurlijk!

 

Tip 4: doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je op sollicitatiegesprek komt is het mega handig om een klein onderzoekje te doen naar het bedrijf. Leer meer over hun missie en de doelen. Stel jezelf de vraag of dit echt bij jou past en laat zien dat je interesse hebt!

 

Tip 5: maak gebruik van een to-do list

Wat is er handiger dan een to-do list? Schrijf hier uitgebreid op wat je moet maken, voor wanneer het af moet zijn en wat prio heeft en wat niet etc. Neem een boekje mee naar je stage, maak gebruik van een mobile app, of gebruik websites als Asana of Notion.

 

En nog een paar tips!

Tip 6: zorg dat je haar goed zit tijdens je sollicitatiegesprek

Breng een klein bezoekje bij je kapper, zodat jij indruk op het bedrijf kan maken met jouw nieuwe kapsel! 😉

 

Tip 7: laat je van je beste kant zien

Je wil natuurlijk een goeie eerste indruk achterlaten op je stage. Stel je netjes voor aan al je collega’s, want voorlopig ben je nog niet van ze af 😉Daarnaast is het belangrijk dat je de hele dag een proactieve houding hebt. Wees leergierig en doe goed je best. De eerste indruk in belangrijk dus doe daarom extra je best.

 

Tip 8: oefen je sollicitatiegesprek met een klasgenoot

Oefen met een klasgenoot je sollicitatiegesprek, als voorbereiding. Zo weet je wat je moet zeggen en ben je helemaal voorbereid voor het gesprek!