Nog duurder wordende broodjes. ,,Wij moeten ook de lonen betalen’’ 

DoorRedactie Ma Live

16 februari 2023

Door  

Danka Schoonbergen & Remzi Sen

 

Amsterdam

 

Menig student heeft het vast al gemerkt. De ó zo lekkere broodjes van onze kantine zijn net als de meeste andere producten duurder geworden! En slecht nieuws voor de fans van Ad en zijn ‘broodjescrew’. ,,Het wordt alleen maar duurder!’’

 

De altijd jolige kantinebaas Ad bakt dagelijks met veel passie en liefde verse broodjes op het Mediacollege, volgens hem één van de beste schoolkantines van het land. Hij heeft in het afgelopen jaar de prijzen al flink moet verhogen, toch rijdt hij nog niet weg in een nieuwe Mercedes met de hogere verkoopprijzen. ,,De prijzen verhogen is niet iets wat ik graag doe, het moet wel echt gebeuren zodat wij ook ons hoofd boven water kunnen houden’’, vertelt Ad. Hij legt uit dat de inkoop van verschillende producten enorm is gestegen. Iets wat ook duidelijk is terug te zien in de inflatiecijfers* van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Naast dat de prijsstijgingen voor de student duidelijk zichtbaar is, is dat dus ook het geval voor de cateraars. De inkoopprijzen die zij betalen zijn hoger dan voorheen en dat moet nou eenmaal doorgerekend worden.

 

,,Eerst kocht ik bijna iedere dag een broodje, nadat de prijzen duurder zijn geworden ben ik er wel meer op gaan letten’’, vertelt een hongerige student in de kantinezaal. Sommige van deze jonge mediatijgers besluiten dan ook vaker lunch vanuit huis mee te nemen om zo centen te besparen.

 

Volgens Ad komen enkele studenten zelfs drie keer op een dag langs in de kantine. ,,Vroeger hadden wij echt niet zoveel te besteden als de studenten tegenwoordig. Het speelt ook grotendeels mee dat veel mbo studenten geen tot weinig vaste lasten hebben, want ze wonen vaak nog bij papa en mama thuis’’, betoogt de zestiger.

 

Ad deelde met ons dat zijn cateringbedrijf deelneemt aan Too good to go**. Dit is voor hen een goede manier om het voedsel wat zij overhouden niet te voeden aan de vuilnisbak. Maar er juist voor zorgen dat ze in de maag van de hongerige studenten terecht komen. Studenten van het mediacollege zijn over het algemeen niet bekend met deze optie. Er lijkt echter wel een zekere interesse voor te zijn.

 

*Inflatie is een economisch sneeuwbaleffect wat te merken valt door dat prijzen in de winkel stijgen.

**Too good to app die klanten verbindt met restaurants en winkels die overtollig onverkocht voedsel hebben