Op zoek naar een leuke stage?

DoorRedactie Ma Live

31 maart 2023

Bijna elke student gaat eraan moeten beginnen, stage. Een leuke stage vinden is niet zomaar gedaan. Maar waar begin je eigenlijk? Wat voor een stage wil je? En hoe kan je je het beste voorbereiden? 

 Oriënteren  

Wat belangrijk is bij de zoektocht naar een stage is op tijd beginnen met oriënteren. Denk bijvoorbeeld ruim van tevoren na over wat voor een stage je wil. Op deze manier kan je meteen beginnen met solliciteren zodra je een go van school hebt gekregen en heb je al één ding minder om over na te denken. 

Solliciteer op tijd 

Wacht niet langer als je een stageplek op oog hebt, er is een grote kans dat je niet de enige bent die daar stage wil lopen. Begin meteen met solliciteren, want wie het eerst komt die het eerst maalt. Je wilt niet dat iemand anders je voor is. 

 Een goede sollicitatiebrief 

Je brief is bij het solliciteren de belangrijkste factor, hiermee geef je je eerste indruk af. Met slechte ga je heel simpel weg niet uitgenodigd worden op gesprek. Heb je moeite met het schrijven van brieven? Vraag hulp aan docenten, vrienden en familie. En laat je brief altijd door iemand controleren, grammaticale fouten zijn een no go. 

Maar wat zet je in zo’n brief? Pas je brief aan naar het bedrijf; waarom heb je voor deze stage gekozen? Wat wil je leren? Waar ben je goed in? Wat kunnen ze van jou verwachten? Maar vertel ook wat over jezelf; Wie ben jij? Waar sta je voor? Wat doe je in je vrije tijd? Je leeftijd, school en opleiding mogen natuurlijk ook niet missen.  

 En je CV dan? 

Bedrijven zijn benieuwd naar je werkervaring en opleidingen, daarom stuur je altijd een CV mee bij je sollicitatie. Denk bij het maken van je CV goed na over wat je erin gaat zetten, zoek voorbeelden op in het internet en maak het kort maar krachtig. Heb je maar een week bij een bijbaantje gewerkt? Dan zet je dat er niet op. Op die manier staat er geen twijfel over je toewijding aan het bedrijf. Een design toevoegen aan je CV kan, maar ga voor milde kleuren en een rustige vormgeving, je wilt geen chaotische indruk achterlaten. 

 Mediastages.nl 

Mediastages is een site waar stages bij TV en radiobedrijven kan vinden. Check deze site regelmatig voor stageplekken, dit is ook een goeie site om te kijken wat je opties zijn en een beeld te schetsen van wat je kan verwachten.  

 Op donderdag 20 april organiseert Mediastages een evenement van 10:30 tot 15:30 met workshops en presentaties van professionals, dit is zeker een kijkje waard! Ga voor meer informatie naar https://www.mediastages.nl/#dvdm23 en wie weet helpt dit jou een stap verder naar je droomstage.