Column: Ethiopische misdaadigers.

DoorRedactie Ma Live

9 november 2021

Ethiopië is een land aan de hoorn van Afrika dat zo’n 27 keer groter is dan Nederland en met een populatie van 115 miljoen mensen. Het is het tweede meest bevolkte land in Afrika.
Een land dat, ondanks alles, onafhankelijk wist te blijven tijdens de koloniale tijden. Het is ook het land waar de oudste vondsten van de mens zijn gedaan met als hoofdstad Addis Ababa, hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie.
Een land van groot belang dus. Ook een land dat al sinds november 2020 in een burgeroorlog zit. Een burgeroorlog die misschien zal escaleren nu rebellen zich tot de Ethiopische hoofdstad naderen. Maar waarom is dit conflict begonnen en wie vechten er?

 

De Ethiopische regering vecht tegen de rebellengroep de Tigray People’s Liberation Front (TPLF) uit een regio in het noorden van het land genaamd Tigray. De TPLF was voor vele jaren de dominante stem in de regering van Ethiopië. Na vele protesten en ontevredenheid werd er een nieuwe regering aangewezen onder huidige premier Abiy Ahmed. Abiy verwijderde veel Tigray regering leiders die werden verdacht van corruptie. Een actie die vele uit Tigray niet vinden kunnen, ze voelen zich weg geknikkerd.
Spanningen waren dus al hoog. Dit zou alleen maar verder escaleren in september, want terwijl de rest van Ethiopië de verkiezingen uitstelde in 2020 wegens corona hielden ze in Tigray nog steeds de regionale verkiezingen. Een actie die volgens de centrale regering illegaal is.
Toen in oktober sneed de regering alle connecties met regionale leiders in Tigray en stopte met de financiering van de regio.

 

Toen in november 2020 werd de TPLF er van beschuldigt een militaire basis te hebben aangevallen en kondigde de premier Abiy een militaire invasie aan om het gebied te pacificeren. Ondertussen ontkende de TPLF de beschuldiging en verdenken Abiy van een valse vlag operatie. Buurland Eritrea heeft haar steun aan president Abiy gegeven tegen de rebellen.
De TPLF en haar allianties zijn nog geen 200 kilometer van de hoofdstad verwijderd en zijn overtuigd dat ze de oorlog zullen winnen. Burgers worden gevraagd om de buurten te verdedigen in een wanhopige poging de hoofdstad te verdedigen.

 

Maar wat de nasleep van dit afschuwelijke conflict zal zijn is de echte vraag. Schendingen van mensenrechten, mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid zijn allemaal dingen die aan de lippen van de VN mensenrechtenraad hangen. Volgens een verslag van de VN hebben vrijwel alle partijen in het conflict zulke misdaden gepleegd. Wie er uiteindelijk verrantwoordelijk worden gesteld worden voor deze acties is nog maar de vraag.
Vele vrezen dat dit conflict het begin van het eind kan zijn voor Ethiopië. Er zijn gevallen van etnische arrestaties en etnisch gericht geweld. De scheuren van etnische verdeeldheid worden alleen maar weergegeven door dit conflict en de toekomst van het land lijkt alsmaar onzekerder.

 

Redacteur: Storm Lourens
9 november 2021