Trump en Europa

DoorJames Kollée

20 januari 2025

Het is maandag 20 januari, ook wel de meest deprimerende dag van het jaar genoemd -blue Monday- maar daarnaast is het ook de dag dat de nieuwe Amerikaanse president Dondald Trump ingewijd wordt. Dit is een onderwerp dat niet alleen in Amerika maar over de hele wereld besproken wordt. Want gaat er iets veranderen voor de mensen buiten Amerika? Worden de komende 4 jaar een tijd van positieve veranderingen, of een regelrechte ramp?

Veranderingen Amerika en China.

Als je aan de meeste mensen zou vragen wat ze denken dat gaat veranderen, zullen de meeste een wilde gok doen, of het antwoord niet weten. Sommige mensen zeggen echter dat er uit de uitspraken van Trump, wel degelijk lijnen te zien zijn. Iedereen kent natuurlijk de bekende uitspraak “Amerika first”. Voor Trump is de eerste prioriteit de gang van zaken binnen Amerika. Hiermee wordt bedoeld, dat Trump de economie wil verbeteren en de export van banen naar het buitenland wil tegengaan, om zo vrijhandel meer mogelijk te maken. China is hierin momenteel volgens Trump een grote boosdoener. Dit komt omdat China de internationale handel domineert en daardoor Amerikaanse ondernemers niet kunnen concurreren, aldus Trump.  

Wat verandert er voor Europa?

De verhoudingen tussen Amerika en Europa liggen anders. De afgelopen jaren was de band tussen Amerika en Rusland allesbehalve goed. Trump denkt dat dit onnodig is en ziet Rusland liever als een mogelijke partner, dan een mogelijke vijand. De militaire pijlen die Amerika al jaren richt richting Rusland, zijn naar Trumps mening overdreven en een economische samenwerking is voor hem zeer aantrekkelijk.

Wat verandert er voor Europese jongeren?

Voor veel jongeren is het klimaat een prioriteit. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat driekwart van de jonge mensen zich zorgen maakt.  Dit is echter iets dat Trump heel anders ziet. Hij heeft eerder namelijk al aangegeven, het klimaatakkoord van Parijs niet te steunen. Naast dit, staat Trump ook voor een nationalistische agenda. Zoals eerder genoemd, zal dit ook voor Europa consequenties kunnen hebben voor de handel. Dit houdt onder andere in dat Europese jongeren die een carriere willen starten in Amerika of willen profiteren van de Amerikaanse markt, tegenover een stuk meer obstakels komen te staan. Wat ook een groot probleem zou kunnen zijn, is de toename van polariteit. Veel jongeren vinden namelijk altijd wel iets van wereldleiders en hun beleid. Dit kan voor nog meer verdeeldheid zorgen, ook voor jongeren in Europa. Door Trump zijn overwinning zal het namelijk ook mogelijk kunnen zijn dat binnen Europa steeds meer nationalistische partijen aan de macht zullen komen, wat vervolgens weer invloed zou hebben voor de progressieve en sociale agenda.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *