In 2024 heeft de politie 357 personen aangehouden die zich voordeden als agent om voornamelijk ouderen op te lichten. Dit is echt een flinke toename vergeleken met 2023, toen er ‘maar’ 126 arrestaties plaatsvonden. Het aantal geregistreerde incidenten steeg naar 8.329, ongeveer vijftien keer zoveel als het jaar ervoor.
Geperfectioneerde werkwijze
De oplichters benaderen hun slachtoffers, vaak 70-plussers, telefonisch met behulp van gestolen persoonsgegevens. Ze waarschuwen voor een dreigende inbraak en bieden aan om waardevolle spullen ‘veilig te stellen’. Minderjarigen, soms slechts 14 of 15 jaar oud, halen vervolgens de bezittingen op. Sommige nepagenten dragen hierbij kleding die lijkt op een politie-uniform om betrouwbaarder over te komen.
Preventie en opsporing
De politie geeft prioriteit aan het aanpakken van deze oplichting. Naast voorlichting en bijeenkomsten voor senioren, wordt er intensief samengewerkt binnen een landelijke informatietafel om verdachten sneller op te sporen en aan te houden. Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid, benadrukt het belang van meldingen: “Elke melding helpt ons het probleem beter in kaart te brengen en aan te pakken.”
Wees alert
De politie benadrukt dat echte agenten nooit aan de deur komen om spullen op te halen. Bij twijfel wordt geadviseerd direct 112 te bellen, zelfs als er al een afspraak is gemaakt. Het doel is om te voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden van deze geraffineerde oplichting.