Hoe nieuws de nieuwe generatie bereikt

DoorNoah Langereis

2 april 2025

Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt dat veel jongeren nieuws niet actief opzoeken. Ze vertrouwen vooral op wat ze online tegenkomen. Maar ze maken zich ook zorgen over nepnieuws. Wat betekent dit voor het nieuws? En hoe kan de media jongeren beter bereiken? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste punten.

Wat zegt het onderzoek?

Het onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM), heeft meer dan 2.000 jongeren ondervraagd. Dat onderzoek toont aan dat veel jongeren nieuws via sociale media tegenkomen. Maar wat valt er op? De meeste jongeren vertrouwen het nieuws wel en ze checken het regelmatig op betrouwbaarheid. Het gebruik van zoekmachines zoals Google is hierbij belangrijk, maar dat kan ook een probleem zijn. Zoekmachines sturen jongeren vaak naar niet-journalistieke bronnen, wat de kans op nepnieuws vergroot. Iets wat ook opvalt is het news finds me’-principe: jongeren verwachten dat het nieuws vanzelf hun feed bereikt. Dit komt doordat ze gewend zijn aan de gepersonaliseerde feeds van sociale media

Jongeren en vertrouwen in het nieuws

Uit het onderzoek van het CvdM blijkt dat 94% van de jongeren in basis vertrouwen heeft in het nieuws. Wel zijn er verschillen tussen groepen: jongeren met een praktische opleiding en bi-culturele jongeren hebben vaak minder vertrouwen in nieuws. Hier zijn verschillende factoren voor. Ten eerste speelt sociale en culturele achtergrond een rol. Bi-culturele jongeren hebben mogelijk een andere beleving van nieuws en media, vooral als ze zich niet altijd goed vertegenwoordigd voelen.

De rol van sociale media

Sociale media spelen een grote rol in hoe jongeren nieuws consumeren. Kanalen zoals #BOOS, NOS Stories en zelfs TikTok zijn populaire nieuwsbronnen voor jongeren. Wat opvalt, is dat jongeren veel vaker de informele kanalen van publieke omroepen volgen dan de traditionele nieuwswebsites. Toch is de betrouwbaarheid van deze platforms een punt van zorg. Initiatieven zoals NOS Stories doen het goed, maar er zijn zorgen over de kwaliteit van het nieuws op minder gereguleerde sociale mediakanalen.

In gesprek met jongeren

Yessin, een 21-jarige student, vertelt dat hij vooral via sociale media nieuws volgt. Hij geeft aan dat hij meer geïnteresseerd is in nieuws dat hem direct aangaat, zoals onderwerpen over onderwijs en maatschappelijke thema’s die zijn leeftijdsgroep betreffen. Voor Yessin is het belangrijk dat het nieuws duidelijk en makkelijk te begrijpen is, en dat hij kan vertrouwen op betrouwbare bronnen zoals de NOS.”Ik vindt ook dat traditionele media meer moeten inzetten op het gebruik van onderwerpen die jongeren aanspreekt.”

Karin Schut, projectleider van het onderzoek naar het nieuwsgebruik van jongeren vertelde over het onderzoek aan Young Works. “Je moet jezelf kunnen herkennen in nieuws: gaat het over jou? Voel je je gerepresenteerd?” Volgens Schut is het belangrijk dat jongeren zich verbonden voelen met het nieuws, anders haken ze af.

Conclusie

Het onderzoek laat zien dat jongeren een andere verbinding hebben met nieuws dan oudere generaties. Sociale media zijn voor hen de belangrijkste bron van informatie, maar daarbij komt ook de uitdaging van betrouwbaarheid en kwaliteit. Het is belangrijk dat nieuwsorganisaties zich aanpassen aan de voorkeuren van jongeren door zich meer te richten op sociale media en het creëren van content die hen aanspreekt. Alleen dan kan de journalistiek ook in de toekomst een belangrijke rol spelen in het informeren van jongeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *