Deze week is mental health week op het Mediacollege. De komende dagen staan in het teken van het bespreekbaar maken van mentale problemen en hoe je hier het beste mee kan omgaan. Voor veel mensen is muziek een manier om mentale problemen te verwerken. Voor veel jongeren is muziek meer dan alleen achtergrondgeluid. Het is een manier om emoties te verwerken, even te relaxen of simpelweg te ontsnappen aan alle stress van school, werk en sociale media. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat muziek positieve effecten heeft op de mentale gezondheid van mensen.
“Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Het stelt je gerust, dus je ervaart minder angst – vaak de aanjager van stress. Rustige ritmische geluiden vertragen de hartslag, laten de bloeddruk dalen en zorgen voor een rustigere ademhaling”, zegt Psyned.
Invloed op het brein
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het luisteren naar muziek de neocortex activeert staat op Glendale Library Arts & Culture. Dit zorgt er voor dat je kalmeert en dat je impulsiviteit vermindert. Voor jongeren is dit ideaal in een wereld vol met prikkels, sociale media en allerlei andere stressgevende bronnen.
“vrolijke muziek maakt mij ook vrolijk” zegt Danique (18) student Media Producer aan het Mediacollege Amsterdam. “Housemuziek heeft vaak een vrolijke melodie die zorgt voor een vrolijke vibe, en dat maakt mij wel blij”. “Ik vind het altijd lekker om verdrietige muziek te luisteren als ik verdrietig ben”, zegt Anouk (16) middelbare scholier. Muziek is voor jongeren dus wel degelijk een soort medicijn als het gaat om mentale gezondheid.

Muziek als uitlaatklep voor artiesten
Ook voor veel artiesten is muziek meer dan werk — het is een manier om emoties te verwerken en mentale struggles te uiten. Zo vertelt rapper Sor openlijk hoe hij na een traumatische gebeurtenis zijn gevoelens kwijt kon in zijn muziek. Door te schrijven en te produceren, vond hij een uitlaatklep voor dingen waar hij moeilijk over kon praten. Zijn nummers gaan regelmatig over kwetsbaarheid, veerkracht en persoonlijke groei. Muziek helpt hem niet alleen om zijn eigen hoofd leeg te maken, maar inspireert ook anderen om hetzelfde te doen.
Ook zangeres en rapper S10 (Stien den Hollander) gebruikt muziek als uitlaatklep voor haar mentale gezondheid. Op jonge leeftijd kampte ze met psychische problemen en werd ze opgenomen in een GGZ-instelling. Ze zat niet lekker in haar vel en vond het moeilijk om over haar gevoelens te praten. Muziek werd haar manier om dat wél te doen. In haar teksten vertelt ze open over haar verleden, over eenzaamheid, pijn en herstel. Voor haar is muziek niet alleen een manier om zichzelf te begrijpen, maar ook om anderen te laten weten dat ze niet alleen zijn.
Muziek tijdens de coronacrisis
Tijdens de coronapandemie speelde muziek een belangrijke rol in het omgaan met isolatie en onzekerheid. Veel mensen grepen naar muziek om rust te vinden of zich minder alleen te voelen. Ook artiesten maakten juist in die periode liedjes over angst, verlies en hoop, waardoor luisteraars zich gesteund voelden. Livestreamconcerten en gedeelde playlists brachten mensen online samen, zelfs als fysiek contact niet mogelijk was.
Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.