Fiets je vaak door de stad zonder na te denken over het risico van een val? Veel jongeren doen dit, omdat ze het dragen van een helm vaak als onhandig of ‘niet cool’ zien. Dit maakt hen minder bewust van de gevaren. Maar in Nederland stijgt het aantal fietsers met ernstig letsel, en het niet dragen van een helm speelt hier een grote rol in.
Stijging in ernstig fietsletsel
In Nederland is het aantal fietsers met ernstig letsel de afgelopen jaren opmerkelijk gestegen. In 2023 raakten naar schatting 7.400 mensen ernstig gewond in het verkeer, waarvan 70% fietsers waren. Van deze ernstig gewonde fietsers was ruim twee derde 60 jaar of ouder. Het toenemende aantal ernstig gewonde fietsers in Nederland kan deels komen door het lage gebruik van fietshelmen. Het blijkt dat het niet dragen van een helm een groot risico met zich meebrengt. Fietsers die geen helm dragen, lopen een veel groter risico op ernstig hoofd- en hersenletsel bij een val of ongeval.
Waarom dragen we zo weinig helmen?
Ondanks dat het dragen van een fietshelm het risico op ernstig letsel verkleint, kiezen veel fietsers er toch voor om geen helm te dragen. Vooral de jongeren zien vaak geen noodzaak om een helm op te zetten. Veel van hen vinden het “onpraktisch” of zeggen dat een helm “niet cool” is, vertellen de studenten op het Mediacollege Amsterdam. Het is daarom belangrijk om jongeren meer bewust te maken van het belang van een helm en hen aan te moedigen om deze te dragen, zodat het risico op letsels vermindert.
Vergelijking van fietshelmgebruik wereldwijd
In vergelijking met het buitenland wordt er in Nederland opvallend weinig gebruikgemaakt van een fietshelm. Uit observaties in het verkeer in 2023 bleek dat slechts 3% van de vrouwelijke en 5% van de mannelijke fietsers een helm droeg tijdens het fietsen in het verkeer. Dit percentage is flink lager dan in veel andere landen. Zo blijkt uit een wereldwijde studie dat 87% van de Nederlandse volwassen fietsers zonder helm fietst, dit is het hoogste percentage van alle 32 deelnemende landen. Gemiddeld in de 20 deelnemende Europese landen was dit 69%, in de Verenigde Staten 51% en in Australië 30% (swov.nl).
Helmen redden levens
Een fietshelm is essentieel om ernstig hoofdletsel te voorkomen. Vooral bij valpartijen, zoals die met een elektrische fiets, kan een helm het verschil maken tussen een lichte verwonding of ernstige schade aan het hoofd. Het dragen van een helm vergroot de kans op herstel en verkleint de kans op blijvende schade. Het is daarom van groot belang om altijd een helm te dragen om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren.