Op 15 mei 2025 is het weer Fiets naar je Werk Dag. Deze landelijke actie moedigt mensen aan om de auto of het openbaar vervoer te laten staan en in plaats daarvan de fiets te pakken. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van de organisatie. Door mee te doen, dragen zij bij aan meer beweging en minder CO₂-uitstoot. De actie richt zich op iedereen die naar werk, school of stage reist, dus ook mbo-studenten.
Deelnemers maken kans op prijzen, zoals een nieuwe e-bike of fietstassen. Daarnaast worden er lokale initiatieven georganiseerd, waaronder gezamenlijke ontbijten of gratis fietscontroles. Werkgevers, scholen en gemeenten werken samen om deelname aan Fiets naar je Werk Dag te stimuleren.
Fietsen als mbo-student

Fiets naar je Werk Dag bestaat al jaren en wordt georganiseerd om mensen bewust te maken van de voordelen van fietsen. Volgens de initiatiefnemers zorgt fietsen voor minder stress, meer energie en besparing op reiskosten. Ook het milieu profiteert ervan, want fietsen zorgt voor minder uitstoot dan autorijden of reizen met het ov.
In de Randstad wordt fietsen steeds populairder, vooral in drukke steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, uit een poll gehouden bij het Mediacollege blijkt dat steeds meer studenten tegenwoordig de fiets pakken. Door files en vertragingen zoeken steeds meer mensen naar een alternatief. Bas, student aan het Mediacollege vertelt “Ik vind het een handig en fijn vervanging voor het ov, want op de fiets heb je geen last van file en drukte.” Voor mbo-studenten die een stageplek of bijbaan in de buurt hebben, is de fiets vaak een praktische optie.
Waarom deze dag?
Fiets naar je Werk Dag bestaat al jaren en wordt georganiseerd om mensen bewust te maken van de voordelen van fietsen. Volgens de initiatiefnemers zorgt fietsen voor minder stress, meer energie en besparing op reiskosten. Ook het milieu profiteert, want fietsen zorgt voor minder uitstoot dan autorijden of reizen met het ov.
In de Randstad wordt fietsen steeds populairder, vooral in drukke steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Door files en vertragingen zoeken steeds meer mensen naar een alternatief. Voor mbo-studenten die een stageplek of bijbaan in de buurt hebben, is de fiets vaak een praktische optie.
Hoe doen mbo-studenten mee?

Mbo-studenten in de Randstad pakken op deze dag ook de fiets. Voor sommigen is dat al dagelijkse routine, voor anderen een nieuwe ervaring. Stagebedrijven en sommige mbo-scholen besteden aandacht aan de dag, bijvoorbeeld via posters of korte acties. In een aantal steden zijn er gratis fietsreparaties aangeboden in de buurt van scholen of werkplekken.
Ook studenten die verder weg wonen kunnen meedoen door een deel van hun reis te fietsen, bijvoorbeeld van huis naar het station. Morgan, student aan het Mediacollege vertelt “Als ik niet zo ver van school zou wonen dan zou ik wel met de fiets naar school komen.” De organisatie geeft aan dat elke gefietste kilometer telt voor het totaal. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voltijd werkenden en stagiairs.