Kapot na de zon, seks en strijd? De mentale impact van Ex on the Beach op deelnemers

DoorLynn van der Eng

12 mei 2025
Op 11 mei is het nieuwe seizoen van Ex on the Beach in gegaan. Dit zijn de deelnemers
Foto: Lynn van der Eng

Het lijkt een droom: zon, zee, seks en roem. Maar wat gebeurt er met de deelnemers als de camera’s uit zijn? Achter de glitter en drama van Ex on the Beach: Double Dutch schuilt vaak een minder glamoureuze realiteit. De mentale gezondheid van deelnemers krijgt flinke klappen, en het online imago is niet zomaar uit te wissen.

Deelnemen aan Ex on the Beach betekent constant in de spotlights staan, blootgesteld worden aan drama en negatieve reacties, en achteraf overspoeld worden door haatreacties. “Op tv lijkt het misschien grappig of spannend, maar mentaal is het keihard werken,” zegt oud-deelneemster Lesley Versprille in een interview met de Volkskrant. “Je wordt neergezet als een typetje, maar niemand kent het hele verhaal.”

Een belangrijke vraag: wie is verantwoordelijk voor de mentale nazorg van deze deelnemers? Dr. Eva Houtman van FRISCARE psychologie vertelt: “De productie biedt soms wel eenmalige begeleiding aan, maar dat is lang niet genoeg voor het verwerken van alle ervaringen. Jongeren worden vaak niet goed voorbereid op de mentale gevolgen van roem, haat en cancelcultuur.”

De opnames vinden meestal in een paar weken plaats, maar de nasleep kan maanden tot jaren duren. Vooral jonge deelnemers, sommigen pas 19 zoals Shanique uit seizoen 11 kunnen emotioneel beschadigd raken door de plotselinge bekendheid en commentaren op social media.

De blijvende stempel van een realityrol

Veel deelnemers kampen na hun deelname met een blijvend beschadigd imago. Het internet vergeet niets. TikTok, Instagram en Youtube staan vol met knip- en plakvideo’s die momenten uitvergroten of verdraaien. “Ik ben jarenlang herkend als ‘die ene slet van tv’,” vertelt oud-kandidaat Yasmine uit seizoen 7 in een interview met LoveReality. “Het heeft mijn relaties én kansen op werk beïnvloed.”

Hoewel sommige kandidaten hun imago gebruiken als springplank naar influencersucces, lukt dat lang niet iedereen. Wie in de eerste week verdwijnt of vooral negatief opvalt, blijft vaak als ‘het probleem’ herinnerd.

De verleiding van roem en erkenning

De aantrekkingskracht van roem, snelle volgersgroei en een gratis vakantie blijft groot. Jongeren tussen de 18 en 25 vormen de grootste doelgroep én groep aanmelders. “Je denkt: ik ben sterk genoeg en ik wil bekend worden,” zegt Yasmine. “Maar het is net als een achtbaan zonder eindstation.”

Daarnaast voelen veel jongeren zich aangetrokken tot het idee van liefde of wraak op een ex, iets wat in het dagelijkse leven niet zomaar kan. Het programma speelt slim in op die emoties en maakt van elk liefdesdrama een kijkcijferknaller.

Voorbereid de spotlight in

Experts raden aan om vooraf goede gesprekken te voeren met familie, psychologen of ervaringsdeskundigen. “We moeten deelnemers leren hoe je met online haat omgaat, hoe je grenzen aangeeft én hoe je jezelf terugvindt na zo’n avontuur,” stelt Dr. Houtman.

Reality-tv blijft populair, maar het is tijd dat we ook het menselijke verhaal erachter serieus nemen. En misschien moeten we onszelf afvragen: hoe ver gaan we voor een beetje drama?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *