Op de vlucht: Hoe de oorlog in Oekraïne het leven van duizenden jongeren verandert 

Vandaag, 3 jaar geleden, werd Oekraïne verrast met verschillende bomaanslagen door het leger van Rusland, maar waarom? De oorlog verpest het leven van duizenden jongeren.

Op 24 februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen, vanuit de Krim, Belarus en het oosten van Rusland.  De invasie leidde tot de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 10,2 miljoen mensen vertrokken vanuit hun huis om geluk en veiligheid te zoeken.  

Begin van de oorlog 

In 2021 en begin 2022 verzamelden Russische soldaten zich bij de grens met Oekraïne. De NAVO, een militaire samenwerking tussen westerse landen, dacht dat Rusland van plan was om Oekraïne binnen te vallen. Rusland zei steeds dat dit niet waar was.   

De Russische president, Vladimir Poetin, vond dat de NAVO te dicht bij Rusland kwam en wilde niet dat Oekraïne lid zou worden van deze organisatie vertelt het Jeugdjournaal. Op 21 februari 2022 zei Poetin dat Rusland de gebieden Donetsk en Loegansk als onafhankelijke staten erkende. Deze gebieden liggen in Oost-Oekraïne en worden deels gecontroleerd door pro-Russische groepen. Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Dit zorgde voor een grote oorlog en maakte de relatie tussen Rusland en westerse landen nog slechter. 

Oekraïense jongeren in Nederland 

Er zijn een hoop jongeren gevlucht naar Nederland, op 1 juli 2023 waren dat er 98 duizend, volgens het CBS. De meeste jongeren wonen in opvanglocaties, maar er zijn ook jongeren in die wonen in hotels of vakantieparken die door de overheid zijn aangewezen als opvang plekken. 

In Nederland zijn er een hoop mogelijkheden rondom het onderwijs voor jongeren. Alle Oekraïense kinderen hebben recht op onderwijs. Vaak gaan jonge kinderen naar Nederlandse basisscholen of speciale taalklassen om zich beter thuis te kunnen voelen in de Nederlandse taal en cultuur. Oudere jongeren gaan meestal naar internationale schakelklassen, waar de nadruk ook op de taal ligt. Sommige jongeren hebben online les vanaf Oekraïense scholen. 

Hoe ziet de toekomst eruit voor Oekraïne? 

De oorlog in Oekraïne duurt nu drie jaar en Rusland heeft nog steeds ongeveer 20% van het land bezet. Er zijn tienduizenden doden gevallen en miljoenen mensen zijn gevlucht. Oekraïne krijgt veel steun van Europese landen, zoals wapens en geld, om zich te verdedigen.   

 De gevechten gaan door en de situatie verandert steeds. Oekraïne probeert Russisch bezet gebied terug te winnen met hulp van westerse wapens. Ondertussen zijn er ook veel mensenrechtenschendingen, zoals aanvallen op burgers. De toekomst van de oorlog is onzeker, maar Oekraïne en veel andere landen blijven zich verzetten tegen Rusland. Of Oekraïense jongeren in de nabije toekomst terug kunnen naar Oekraïne hangt af van een aantal factoren. 

  • Onderwijs en taal: Hoe beter ze Nederlands leren en onderwijs volgen, hoe groter hun kansen in Nederland zijn, waardoor het leven in Nederland al fijner en makkelijker wordt.
  • Oorlog en politiek: De situatie in Oekraïne bepaalt of terugkeer een optie is. Als de oorlog afgelopen is en de veiligheid gegarandeerd zullen veel Oekraïners heimwee krijgen. 
  • Werk en inkomen: Jongeren die werk vinden en zich financieel redden, kunnen makkelijker in Nederland blijven. En willen misschien niet eens meer terug 
  • Mentale gezondheid: Veel jongeren hebben stress of trauma door de oorlog, wat invloed heeft op hun toekomst. Het kan een hele stap zijn om terug te gaan naar een plek die je veel trauma’s heeft gegeven. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *