Je kan het je waarschijnlijk niet voorstellen: geen social media meer onder de zestien jaar. In Australië is dat de werkelijkheid geworden. Daar heeft de Senaat op de laatste dag van het parlementaire jaar een wetsvoorstel goedgekeurd. Daarmee is Australië het eerste land ter wereld waar de overheid leeftijdsbeperkingen voor sociale media heeft.
Socialmediakanalen zoals TikTok, Instagram, Snapchat en Facebook moeten verplicht een leeftijdscontrole doen voor Australische gebruikers. Als de bedrijven dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen tot 31 miljoen euro. De regel geldt niet voor chatapps zoals WhatsApp. Deze regel is de strengste socialmediawet ter wereld. Als je onder de zestien bent en je ouders geven toestemming, wordt je account alsnog verwijderd.
Eens met de wet
Hoe denken deskundige hier nou over? Psycholoog Thijs Launspach is het eens met de wet. “Ik vind dat er wel echt iets moet gebeuren. En ik zou hier in principe niet zo heel erg tegen zijn”, zegt hij bij de talkshow Beau. Thijs Launspach die zich veel met social media en mentale gezondheid bezighoudt, legt uit: “Er zijn risico’s op verslaving, voor wat jongeren allemaal kunnen zien via social media en behoorlijke risico’s voor hun mentale gezondheid.”
“Als iets trending is, moeten kinderen dat ook hebben.”
Op het Mediacollege Amsterdam is Social media natuurlijk heel belangrijk. Maar wat vinden studenten er nou van?
“Als ik veertien was, had ik waarschijnlijk een andere gedachte, maar nu ik achttien ben, denk ik dat het een hele goede wet is. Kinderen zijn heel erg beïnvloedbaar, bijvoorbeeld op TikTok: als iets trending is, moeten kinderen dat ook hebben. Zoals make-up, kinderen hebben dat allemaal niet nodig. En ik denk dat social media slecht kan zijn voor je zelfbeeld, want omdat je zo erg beïnvloedbaar bent, kan je er erg onzeker van worden of dan wil je net zo zijn als iemand anders,” zegt Noa (18) van de opleiding Mediaredactiemedewerker.