De stoa van het nu: 2000-jaar oude ‘mental hacks’ werken nog steeds

DoorMicha van Leeuwen

18 april 2024

Voor stoïcijnse denkers was en is de grootste vraag hoe je ‘goed kunt leven’. En in tegenstelling tot moderne ‘coaches’ en wensdenkers is de stoa vooral heel praktisch bezig: ze gingen bewust bezig met het accepteren van de realiteit en hoe je meester kon worden van je gedachtes en oordelen.   

Een manier van leven, wat zijn lot niet aan context en interpretatie overlaat.

De stoa, ook wel bekend als het stoïcisme, is een filosofische stroming die al meer dan 2000 jaar oud is.

Maar wat als we deze oude denkwijze nu gaan toepassen? Wat kun je doen en hoe ziet dat eruit?

  • Je voorbereiden op het ergste – negatieve visualisatie

In het leven loopt helaas niet alles zoals verwacht of gehoopt, daarom bereiden stoïcijnen zich daarop voor met negatieve visualisatie. Dit betekent dat je er bewust van gaat zijn dat het ook mis kan gaan en dat vervolgens ook probeert te accepteren. Ze doen dit zodat je voorbereidt bent wanneer er iets ergs gebeurt, zodat je kalm blijft en rationeel kunt reageren. Dit kan toegepast worden op allerlei situaties, van belangrijke toetsen op school tot verlies van geliefden. Pas wel op dat je niet doorslaat en de visualisaties zó vreselijk maakt dat je jezelf bang denkt met de nare gebeurtenissen.  

  • Bekijk het grotere (of kleinere) plaatje – plaats het in perspectief

Er gebeuren veel dingen waar we veel waarde aan hechten en waar we ook onder kunnen lijden. Tijdens een emotionele storm gaan er veel gedachtes en emoties door je heen. Neem een pauze. Denk aan de tijd, van waar ben je gekomen, hoeveel ben je gegroeid? Wie ben je nu in tegenstelling tot vroeger en hoe verwacht je dat het er later eruit gaat zien. Je kan je situaties niet alleen met de oneindige tijd vergelijken maar ook met de wereld om je heen. Je bent eigenlijk best klein, dus hoe belangrijk zijn jouw problemen voor de rest van de wereld en wat veranderd het nou eigenlijk?

Het ‘in perspectief plaatsen’ kan je dus helpen met het bepalen van hoeveel betekenis je eigenlijk aan dingen moet hechten en dus ook het oplossen van je problemen op die manier

  • Stap uit je comfort zone – bewuste discomfort

Als je al bekend bent met je slecht voelen kan dit een best confronterende tip zijn omdat je dan kan denken ‘nou ik heb alles al gehad, ik vind het wel goed zo’. Maar zelfs dan kan dit nog goed voor je zijn zo nu en dan.

Comfort is fijn maar voor interne groei is het soms belangrijk om externe dingen tijdelijk of helemaal los te laten. Ik wil je niet nu vertellen om op de koude vloer te slapen of zonder schoenen naar buiten te gaan. Maar kies er bijvoorbeeld eens voor om naar buiten te gaan zonder je koptelefoon of oortjes, een dag zonder je constant zoemende telefoon. Kijk naar de dingen die je nu hebt en denk een tweede keer na over wat je echt gelukkig maakt en wat niet, zelfs als het gewoontes zijn.

Probeer je best te doen om jezelf goed te voelen, en dan ook echt vanuit jezelf en voor jezelf.

Het is niet egoïstisch om een keertje voor jezelf te kiezen.

Nu dus zelfs 2000 jaar laten kunnen wij nog gebruik maken van de denkwijze van toen.

Vergeet niet dat het stoïcisme niet draait om het onderdrukken van je emoties, maar om het bewust worden en controleren ervan. Emotie en rationaliteit gaan hand in hand zolang ze maar in balans zijn.