De kunst van cosplay

DoorIsabelle Bakker

28 maart 2024

Er komen vele cosplay evenementen om de hoek kijken de aankomende maanden! In april is Elfia in Haarzuilens en in juni is Hero Dutch Comic Con in de jaarbeurs in Utrecht.
Daarom hebben we in dit artikel drie willekeurige ‘cosplayers’ gevraagd om hun ervaring en passie over ‘cosplay’ te delen. Waarom vinden ze het nou zo leuk en hoe zijn zo ooit begonnen?

Wat is de definitie van ‘cosplay’?
Cosplay is de afkorting van “costume play” of kosupure, in het Japans. Deze term is bedacht door Nobuyuki Takahashi in 1984. De definitie van cosplay is het verkleden als een personage uit een fictief werk zoals een stripboek, videospel, of serie.

Hoe ben je ooit begonnen met cosplay?

Bart: Ik speelde al op scouting en zomerkampen verschillende karakters en vond dit altijd super leuk om te doen! Ik speelde bijvoorbeeld als Professor Sneep tijdens Zweinsteinkamp of een piratenkapitein Harko de Haai. (Uit een boek van Guus Kuijer). In 2019 ben ik ziek geworden en na mijn ziekenhuis opname heb ik een lange tijd thuis gezeten. Ik wou graag mijn hobby fotografie weer oppakken. En ben toen gaan fotografen met mijn nichtje. Hierdoor werd ik steeds meer gevraagd door ander ‘cosplayers’ om ook met hun te gaan fotograferen. Ik voelde mij helemaal thuis in de ‘cosplay wereld’.

Elysa: Ik ben op het idee gekomen om te ‘cosplayen’ deels door mijn ouders. Hun lieten foto’s zien van mijn oudere halfzus die aan ‘cosplay’ doet. (@sapphira_cosplay) Als kind maakte ik zelf kleren voor mijn poppen en mijn eigen verkleedkleding voor de disco op mijn basisschool. Ik vond het ontzettend leuk en wou er meer mee gaan doen. Ik ging me toen meer verdiepen in de ‘cosplay wereld’. En in 2017 was in ik helemaal fan van ‘Hatsune Miku’. En in 2019 ging ik ook ‘cosplayen’ als ‘Hatsune Miku’.

Laura: Ik heb een vriendinnetje waar ik haar sinds de kleuterklas al ken. Dat vriendinnetje vroeg mij om mee te gaan naar ‘Comic Con’ in Utrecht. Omdat ik altijd een grote Disney van ben geweest. Wat mij super leuk leek! Mijn eerste kostuum was een gala jurk wat ik willekeurig uit de kast had getrokken. Maar wat natuurlijk niet erg is. Want je moet ergens beginnen! Ik had mezelf echt in het diepe gegooid en wist totaal niet wat op mij afkwam. De kostuums van de mensen waren zo prachtig en creatief gemaakt. Voor mij was dat echt liefde op het eerste gezicht. En sinds dien ben ik begonnen om mij eigen kostuum te maken.

Welke cosplay ben je het meest en minst trots op?

Bart: Ik ben het meeste trots op mijn ‘new years Eve’ kostuum. Dit kostuum heb ik dit jaar naar het evenement HMIA aangehad. Ik ‘cosplay’ zelf graag vrouwelijke karakters omdat je veel meer kan spelen met de make-up, haar en outfit. De ‘cosplay’ waar ik het minst trots op ben is mijn ‘Harko de Haai’ kostuum. Zelf vindt ik het wel een leuk kostuum maar vergeleken met andere piraten die ik zag op andere ‘cosplay’ evenementen. Vond ik mezelf er ‘goedkoop’ en ‘simpel’ uit zien naar mijn mening.

Elysa: De cosplay waar ik het meeste trots op ben is mijn zelfgemaakte Belle en Alice jurk. Mijn Belle jurk heb ik zonder patroon gemaakt en ben maar alles zelf maar een beetje gaan schetsen en prutsen met het meten. Mijn Alice ‘cosplay’ was mijn eerst zelf gemaakte jurk die ik samen met mijn oma binnen 2 weken had gemaakt.
Mijn minst mooie cosplay is mijn ‘Kakegurui yumeko cosplay’. De pruik is zo snel in de knoop gegaan samen met mijn ‘Bird Of Prey Harley cosplay’. Maar het was sowieso een impuls aankoop geweest.

Laura: De cosplay waar ik het meeste trots op ben ik toch wel mijn meest recente cosplay. En dat is mijn Cinderella cosplay. Waarom? Omdat ik flink gevorderd ben in mijn skills van het maken van kostuums. En omdat zij heel ‘Screen accurate’ is.

Heb je nog tips of tricks voor beginnende ‘cosplayers’?

Bart: Draag enkel kostuums waar je zelfverzekerd en comfortabel in voelt.
Ook als je graag wilt fotograferen met een fotograaf vraag bij andere ‘cosplayers’ om recensies. en hun ervaring met de fotograaf. Bespreek ook met de fotograaf wat voor beeld je in gedachten hebt om te fotograferen. En laat je niet verleiden om uit je comfortzone te gaan. En doe wat je zelf leuk vindt want de meningen van andere doen er niet toe!

Elysa: Wacht met wanneer je een ‘cosplay’ wilt kopen. Wacht even als het piek moment is geweest. Want anders betaal je veel duurder voor een kostuum. En als je naar een evenement gaat is het heel belangrijk dat je comfortabele schoenen aantrekt. Want anders ga je het niet kunnen uithouden.

Laura: Je moet niet te kritisch zijn met je eerste ‘cosplay’ project. Je moet ergens beginnen! En accepteer dat je eerste kostuum echt niet perfect hoeft te zijn en dat fouten maken niks mis mee is. Zelf zie ik ook hoeveel ik ben gegroeid en dat alleen al in 2 jaar! Op een gegeven moment rol je zelf het wereldje wel in en krijg je echt wel die connecties om geweldige ‘cosplays’ in elkaar te zetten. En natuurlijk.. Geniet ervan!

Laura:
Instagram: @notsogrownup_cosplay
Fotograaf: @paul.vandekeer

Elysa:
Instagram: @sunray_cosplays

Bart:
Instagram: @sharotto_cos