Online les door werkzaamheden aan het spoor?

DoorMees Dekker

6 maart 2024

Het is mogelijk dat jij komend schooljaar heel wat daagjes vrij bent. In 2024 wordt er namelijk veel aan het spoor gewerkt. Daardoor zullen er minder treinen rijden, aldus spoorwegbeheerder ProRail.

Maar waarom zijn er ineens zoveel werkzaamheden aan het spoor? De meeste spoorwegen zijn na de Tweede Wereldoorlog neergelegd. Dat betekent dat ze inmiddels al meer dan tachtig jaar oud zijn, dus is het weer tijd voor vernieuwing.

Hinder

Er zullen meer dan 400 spoorprojecten zijn in alleen al 2024. Het onderhoud van de sporen zal niet van korte duur zijn: van 2024 tot 2030 zullen ze volop aan de spoorwegen werken. ProRail geeft aan dat de werkzaamheden ook overdag plaatsvinden. Hinder voor de reiziger is dus onvermijdelijk.

Studenten reizen bijna uitsluitend met het openbaar vervoer. Het is dus mogelijk dat ze weer online lessen moeten volgen. Vorig jaar waren er ook al vrij veel problemen met het openbaar vervoer, dit vanwege de stakingen in het streekvervoer.

Online les

Studenten hebben al bijna twee jaar lang online les gekregen tijdens de lockdowns vanwege de coronapandemie. Marijn Middendorp student van het Mediacollege: ”Ik zou graag weer online les willen hebben, want dan kan ik lekker uitslapen.” Zijn klasgenoot Stephen Melusi Moyo zou er minder blij mee zijn. “Ik zou het niet leuk vinden, omdat ik dan alleen thuis zit en geen sociaal contact meer heb.”