Geen lange rijen meer op Schiphol voor zuipvakantie?

DoorJackie Faijdherbe

6 maart 2024

Bijna elke tiener is wel eens op zuipvakantie geweest, of gaat dit jaar weer. Als je dit jaar van plan bent om vanaf Schiphol te vliegen, is er een kans dat je niet in rij komt te staan tijdens de paspoortcontrole.

Je kent het vast wel; een zuipvakantie, waarschijnlijk ken je wel iemand die op zuipvakantie is geweest, of ga je dit jaar zelf. Een zuipvakantie is een vakantie waarbij jongeren vooral uit Nederland naar het buitenland gaan om daar ongeveer een week lang te zuipen. Plekken zoals Lloret de Mar, Mallorca, Split, Kos, Albufeira en Chersonissos zijn razend populair onder de jongeren voor dit soort vakanties.

Schiphol

Veel mensen reizen naar het buitenland met het vliegtuig, Schiphol is het belangrijkste en drukste vliegveld van Nederland. De afgelopen jaren stonden er enorm lange rijen tot aan meters buiten Schiphol tijdens de zomervakantie vanwege personeelstekort, ook de paspoort controles duurde eeuwig omdat alles handmatig gaat, maar  daar hebben ze een oplossing voor gevonden.

Het idee is dat reizigers van tevoren zelf hun paspoort in een speciaal ontwikkelde app scannen en vervolgens vragen moeten beantwoorden die ze normaal gesproken aan het poortje bij de marechaussee krijgen. Dankzij deze app zouden wachtrijen verleden tijd zijn.