Ook studenten voelen zich regelmatig bedreigd door (ex-)partner

DoorAnouk Baars

29 februari 2024

Ongeveer de helft van alle Ma-studenten is verliefd of heeft een relatie. Jet, uit Winsum, van 17 had ook een vriend, tot zij het uitmaakte en vorige week gedood werd door haar ex. Wij onderzochten hoe vaak het uitmaken van je relatie leidt tot geweld.

Ruim 60 procent van de vrouwen die vermoord zijn, zijn vermoord door femicide. Dat is ongeveer 25 vrouwen per jaar. ‘’Mijn ex heeft me bedreigd om op zijn scooter te stappen en mij en mijn moeder in elkaar te slaan,’’ zegt student Lisa. Het komt niet alleen voor bij jongeren, maar ook bij veel oudere vrouwen. Vrouwen die al getrouwd zijn en niet weg durven gaan, omdat ze bang zijn wat hun man zou doen.

De moorden hebben vaak één ding gemeen: ze hebben vaak gender als motief. Het woord femicide betekent dan ook ‘vrouwenmoord’. Femicide kent geen afkomst, geloof of leeftijd, het gaat echt om het geslacht. Femicide is niet alleen moord, het gaat ook om het fysieke, emotionele en zelfs seksuele geweld.

Maak jij je nou zorgen om jezelf of een vriendin die problemen heeft met haar ex of vriend? Meld dit dan zo snel mogelijk bij een volwassene of de politie. Als je op het Mediacollege zit kun je altijd bij je SLB’er of een vertrouwenspersoon terecht.