Pas op voor fake news over de verbrande Eiffeltoren

DoorDanilo Pinto

23 januari 2024

Op TikTok gaan filmpjes als een lopend vuurtje rond waarin het lijkt alsof de Eiffeltoren in brand staat. Op een andere video lijkt het beroemde Louvre-museum in Parijs in vlammen op te gaan. Maar deze video’s zijn niets meer dan neppe creaties (AI/ChatGPT).

In sommige gevallen wordt expliciet vermeld dat ze met behulp van een computerprogramma zijn gemaakt. Desondanks vallen veel mensen voor deze misleiding.

De geloofwaardigheid van de nep beelden wordt hard gemaakt door hun heel erge, realistische uiterlijk. Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) speelt hierbij een grote rol. Deze geavanceerde technologie maakt het tegenwoordig mogelijk om filmpjes te creëren die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte beelden. Ondanks de waarschuwingen in sommige video’s over de nepheid van de video’s ervan, lijken mensen toch in de val te trappen.

Notre Dame in vuur en vlam

Dit komt door wellicht de overeenkomsten met werkelijke, wel echt gebeurde gebeurtenissen. Het herinnert aan een echte brand die vier jaar geleden plaatsvond in Parijs, waarbij de beroemde Notre Dame vlam vatte. Dit zou dus ook bij kunnen dragen aan de misleiding maar het zou wel heel erg toevallig zijn dat het weer zou gebeuren bij een enorm bekend monument uit de exact zelfde stad (Parijs dus).

De opkomst van AI-gegenereerde nepbeelden en video’s komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Het feit dat het nu mogelijk is om met behulp van deze technologie overtuigende vervalsingen en neppe dingen te maken, brengt niet alleen grote zorgen over desinformatie met zich mee maar ook minder vertrouwen vanuit de mens naar het nieuws (wat zij wel en niet aannemen om te geloven).

Het is essentieel dat mensen bewust worden van dergelijke manipulaties om zich te beschermen tegen misleidende informatie die via sociale media wordt verspreid voordat het echt uit de pan vliegt.