PVV aan de macht: grote zorgen bij publieke omroepen

DoorMax Bosman

27 november 2023

De PVV is veruit de grootste partij geworden met 37 zetels. Dit zijn er 20 meer dan voorheen. Wat staat er nu eigenlijk allemaal op de planning wat betreft de publieke omroepen?

Foto: Rijksoverheid/Phil Nijhuis.

Onder lijsttrekker Geert Wilders is de PVV de grootste partij is geworden, wat veel publieke omroepen ongerust maakt. Dit omdat in het verkiezingsprogramma staat dat de financiering van de NPO volledig stopgezet moet worden. Ze zijn van mening dat publieke omroepen, zoals de NPO niet politiek neutraal zijn. “In plaats van eerlijke informatie en ontspanning zijn ze vooral bezig met propaganda.” De verschillende omroepen die onder de NPO vallen, reageren verschillend.

De directie van Omroep BNNVARA riep de medewerkers bijeen, zo bevestigt een woordvoerder die zich ‘grote zorgen’ maakt over de plannen van de PVV, ook ten aanzien van het klimaat. “Onze omroep staat voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving, waarin iedereen meetelt.”

Gianni Lieuw-A-Soe, directeur van Omroep ZWART, vind het “een doodzonde”. “Niet alleen voor ons, maar voor heel Nederland. Een van de belangrijkste pijlers voor een democratie zijn sterke publieke media. Geert Wilders wil daar korte metten mee maken.” Want zonder geld is het “lastig kwalitatief hoogstaande journalistiek te bedrijven”, denkt hij.

“Goed nieuws”

Dominique Weesie, directeur van PowNed zegt juist dat “het afschaffen van de publieke omroep niet reëel is”. Hij noemt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen een “wake-upcall”. Hij is voor een publiek bestel wat meer in balans is. De uitslag wordt door ON! omschreven als “zeer positief nieuws”. Reinette Klever, bestuurslid van de omroep en voormalig politica, maakt duidelijk dat de omroep is opgericht met als doel “het geluid van de kiezers, naar de Nederlandse televisie te brengen”.

Bert Huisjes van WNL laat weten zich geen directe zorgen te maken. “De vraag wie Nederland kan gaan besturen moet eerst nog worden beantwoord”, zegt hij. “Het optellen van standpunten uit verkiezingsprogramma’s, nu er in de verste verte nog geen kabinet is, is zeer voorbarig. Het kan alle kanten op.”

Reactie NPO

Volgens Frederieke Leeflang, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), is een krachtige, onafhankelijke publieke omroep, los van politieke en commerciële invloeden, van vitaal belang voor een democratische rechtsstaat. Ze heeft aan NU.nl laten weten dat de druk op de publieke omroep toeneemt als gevolg van diverse verkiezingsprogramma’s. “Wij zullen er alles aan doen om onze cruciale rol als publieke media te waarborgen.”