De planeet en de dieren vieren feest

DoorMila Šljivić

1 november 2023

Veganisme, het woord zelf al, zorgt voor vele reacties in de klas. Mensen moeten er niet aan denken om hun stukje vlees of gebakken eitje in de ochtend te laten liggen. Maar vandaag wordt het gevierd. Het is Wereld Veganismedag.

De voordelen van veganisme voor mens en natuur worden op één november gevierd door middel van activiteiten en het organiseren van events. Het evenement werd in 1994 bedacht door Louise Wallis, destijds voorzitter van The Vegan Society in het Verenigd Koninkrijk. Veganisme is een levenswijze waarbij je alle producten waarvoor dieren zijn gebruikt vermijdt, zoals vlees, zuivel en ook die nieuwe Nike schoenen die je draagt.

Met een plantaardig dieet zorgen wij voor veel minder uitstoot op onze planeet en zijn de dieren ook blij. De vee-industrie is namelijk niet echt diervriendelijk. Varkens die in kleine hokken leven en nauwelijks bewegingsruimte hebben. Kalfjes die per direct bij hun moeder weg moeten als ze zijn geboren en zo zijn er nog veel meer akelige dingen.

Vaak is de gedachte dat een persoon niet de wereld kan redden, maar vergeet het dier niet. Jij kan namelijk wel iemands anders wereld veranderen om ervoor te kiezen geen producten te gebruiken waren voor gebruikt of gedood worden.

Vind jij het nog lastig om al die dierlijk producten te laten liggen? Kies er dan bijvoorbeeld voor een paar dagen per week alleen plantaardig te eten. Online vindt je super veel recepten, maar hieronder een receptenlink voor de Vegan Crompouce die helemaal een hype is. Ik zou zeggen probeer het uit en alle beetjes helpen!

Recept: de Vegan Crompouce!

Voor meer artikelen, klik hier.