Aantal jongeren met psychische klachten bijna verdubbeld

DoorRedactie Ma Live

1 juni 2022

Het aantal jongeren met psychische problemen is bijna verdubbeld. Dit meldt het CBS.

In 2019 en 2020 werd aangegeven dat 11% van de jongeren hiermee kampte. Inmiddels blijkt uit de cijfers van 2021 dat dit is opgelopen tot 18%, dit komt neer op 488 duizend(!) van de 12- tot 25-jarigen. Bij meisjes en jonge vrouwen komt het vaker voor. In 2019 was 14% van de meiden psychisch ongezond verklaard, in 2021 had bijna een kwart van de jonge meiden hier last van.

Dit staat in direct verband met de coronamaatregelen en de lockdowns. Alle schoolsluitingen, het stilleggen van diverse sporten en het dichtgaan van verschillende horeca heeft bij de jongeren hun tol geëist.

Op het Mediacollege proberen wij zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van de leerlingen. Een leerling die met mentale problemen kampt kan altijd terecht bij de mentor en en de jeugdadviseurs . Ook heeft de school voor de afgelopen 2 jaar de ‘Mental Health Alert Week’ geïntroduceerd. Een week – live op Malive radio – die helemaal in het teken staat van de mentale gezondheid en het bespreken daarvan. De school heeft zelfs een mbo-publieksprijs, de Sustainabul Award, voor het meest duurzame project ontvangen waarna andere Amsterdamse scholen ook besloten de Mental Health Alert Week te introduceren.

 

Ervaar jij of iemand die je kent ook psychische klachten? Zoek aub hulp bij één van de volgende hulplijnen:

Telefonische hulplijnen

Misschien prefereer jij (anonieme) online hulp. Dat kan ook, bijvoorbeeld via: