Column: klimaattop, actie of meer lip service?

DoorRedactie Ma Live

1 november 2021

Ben je onderweg of heb je geen tijd om te lezen luister de column dan hier.

 

De opwarming van de aarde is een van s ’werelds grootste problemen. Als er niks aan gedaan wordt zal de zeespiegel stijgen. Landen zoals de Maldiven en Tuvalu zullen verdwijnen onder de golven, gebieden zoals Spanje zullen in woestijn veranderen, oogsten zullen falen en wereldwijd zullen er bosbranden uitbreken. En de bosbranden van Australië en Anatolië hebben ons pas een voorproefje gegeven van wat eraan zit te komen. Het is dus duidelijk wat er te doen valt; onze globale emissie drastisch aanpakken. Hier wordt tijdens de klimaattop van 2021 in Glasgow vandaag over gepraat door meer dan 120 wereldleiders.

 

Maar dit is niet de eerste klimaattop, sterker nog, het is de 26e. Het uiteindelijke doel? De opwarming van de aarde onder anderhalve graad te houden. Bij de 21e klimaattop in Parijs hebben uiteindelijk alle landen het akkoord van Parijs ondertekend, een akkoord met als doel de globale emissie te verminderen, de temperatuur toenamen tot 2 graden te houden en financiële steun te bieden aan ontwikkelingslanden.
“Lip service” wordt het genoemd door sceptici, gepraat zonder daad. Want er zijn maar een handvol landen die op koers zitten voor deze doelen. China lijkt het verdrag aan haar laars te lappen, zoals ze wel vaker doet, en terwijl Chinese president Xi-Jinping praat over het drastisch terug brengen van steenkool gebruik, worden er tientallen nieuwe kolencentrales geopend.
En de belofte dat er elk jaar 100 miljard dollar beschikbaar moet zijn voor ontwikkelingslanden is ook niet nagekomen. Veel ontwikkelingslanden hopen dit probleem te kunnen adresseren tijdens de klimaattop van de komende weken

 

“We zien nu al de verwoesting die klimaatverandering veroorzaakt, van hittegolven en droogtes tot bosbranden en orkanen.”, zei Britse premier Boris Johnson. “Het is een minuut voor middennacht, en we moeten nu handelen.” Een gevoel van urgentie is er dus wel maar de vraag blijft of de leiders van de wereld overgaan op acties in plaats van de maar liefst al te bekende lip service.

 

Redacteur Storm Lourens
1 november 2021