Vandaag de dag is iedereen aan het appen en bellen om contact te hebben met anderen, maar een goed gesprek zonder scherm lijkt meer moeite te kosten. De bussen zitten vol, maar veel gesprekken zijn er niet, want iedereen heeft oortjes in en isoleert zich van de mensen om zich heen. Is het iets van deze tijd wat we moeten accepteren of zijn er andere factoren voor?
De mobiele telefoon is een geweldige uitvinding. Dat is een feit, maar er zitten ook nadelen aan de smartphone. Hoewel we sneller dan ooit met elkaar in contact komen, door de hedendaagse technologie is de kwaliteit van onze gesprekken heel anders. vind Universtiy of the people Een emoji in plaats van oogcontact. Een van de grootste factoren voor de sociale isolatie is het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn. Elk berichtje moet gelijk bekeken worden. We zitten met z’n allen in dezelfde ruimte, maar beleven ieder ons eigen digitale wereldje. Gesprekken worden korter, oppervlakkiger of uitgesteld tot een later moment, een moment dat vaak niet komt.
Gevaren van sociale media
Sociale media is een mooie manier om in contact te blijven, maar kan ook tegen je werken. Jongeren die veel negatieve reacties krijgen kunnen een lager zelfbeeld krijgen en last krijgen van onzekerheid, , constateert het trimbos. Het is veel makkelijker om een vervelend berichtje te sturen. Veel van deze reacties komen van anonieme accounts, iemand die je goed kent of die onder zijn eigen naam reageert zal minder snel een haatreactie plaatsen.
Jongeren die veel op sociale media zitten waar vooral beeld belangrijk is, zoals Instagram en TikTok, maken zich vaker zorgen over hoe ze eruitzien. Ze voelen zich soms somberder of angstiger. Ook het aantal ‘likes’, volgers en vrienden kan invloed hebben op hoe ze over zichzelf denken. Ze zien dat soms als een soort bewijs van hoe leuk of populair ze zijn. Daardoor gaan ze zichzelf meer vergelijken met anderen en maken ze zich sneller zorgen.

‘misverstanden’
Van de 20 ondervraagde studenten van het mediacollege zegt 50% dat hij/zij 4 uur of meer op sociale media doorbrengt. Dit is tijd waarin er ook een gesprek gevoerd kan worden met buurman of met je beste vriend. Een van de studente zegt: ‘door een gesprek te hebben via snapchat, kan je dingen eerder verkeerd opvatten, omdat je iemands gezichtsuitdrukking niet kan zien’’. Iets was inderdaad erg lastig is en waar veel misverstanden door kunnen ontstaan.
‘’Ik merk dat ik wel moeite heb om een diep gesprek te hebben met iemand die voor me staat, maar als ik diegene app of bel heb ik daar minder moeite mee.’’ zegt een andere student van het Mediacollege.
Dit zou mening te maken kunnen hebben met de houding van de persoon tegenover je, als jij in gesprek ben met iemand die naast je zit zie je gelijk iemand reactie op datgene wat je vertelt. Via de app of tijdens het bellen is dit toch anders. Je ziet iemand lichaamshouding niet.
Gewoon gezelliger
Hoe fijn het ook is om je vriendin een appje te sturen of een gesprek te hebben via snapchat, het blijft toch gezelliger om mensen om je heen te hebben waar je tegen kan praten. Het is belangrijk dat we blijven praten met elkaar en ook op de ’oude’ traditionele manier verbonden blijven met de mensen om ons heen. Dus vraag de persoon naast je in de trein eens hoe diegene geslapen heeft je zal misschien raar aangekeken worden, maar doorbreek deze opkomende taboe. Blijf lekker vragen, want mensen vertellen zo graag.