Van Kattenkwaad to Criminaliteit

DoorElla van Baar

22 november 2024 ,

Halt: Het Alternatief
Veel zijn bekend met de naam “Bureau Halt”. Of je er nou zelf in aanraking mee bent gekomen of het in het nieuws hebt gehoord; Halt is een bekend traject in de Nederlandse Maatschappij. Met het sterke motto “Iedere jongere een kansrijke toekomst” is Halt een inspirerende en motiverende organisatie. Maar waarom is het zo van belang dat wij ons bewust zijn van deze stichting?                                                                              
 
Voor wie de naam “Halt” geen belletje doet rinkelen, Halt is een organisatie die gelooft in tweede kansen voor jongeren die zich in lastige, strafbare situaties bevinden. Al ruim veertig jaar richt Halt zich op het afweren en tegengaan van jeugdcriminaliteit. Jongeren tussen de 12 en 23 die de wet hebben overtreden door middel van bijvoorbeeld spijbelen, stelen, cybercriminaliteit, gewelddadig gedrag of vernielingen kunnen in aanraking komen met een Halt-interventie wat uiteindelijk kan leiden tot deelname in het Halt-traject. 
 
Dit is vaak na doorverwijzing van de politie of officier van justitie bijvoorbeeld. Het traject is in andere woorden een tweede kans. In plaats van gelijk een strafblad te krijgen voor een strafbaar feit, – wat jouw hele toekomst op het spel kan zetten – gunt Halt jou de optie om van jouw fouten te leren. Het traject kan meerdere onderdelen hebben zoals gesprekken met Halt medewerkers en jouw ouders/verzorgers, excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers, een schadevergoeding afbetalen en af en toe ook een werkopdracht. Dit alles met het doel jou te stimuleren jouw fouten te analyseren, realiseren, accepteren en hiervan te leren. 

Perspectief
Stichting Halt is dus veel meer dan alleen een ingrijpend bureau in samenwerking met de politie. Het laat jongeren levenskeuzes exploreren, reflecteren, zelfkennis opdoen en inspireert jou een toekomstperspectief te creëren tijdens het proces. Dit is zó belangrijk in het leven van elk mens, laat staan dat van een tiener. Vooral in het leven van een jongeren komt de onvermijdbare vraag “wie ben ik?” tijdens het opgroeien en de zoektocht naar jezelf.  Het kan gebeuren dat onschuldig kattenkwaad zich omvormt tot criminaliteit. Op jonge leeftijd is alles nog erg fragiel; alles aan jou zit in het ontwikkelingsproces. Naast een groeispurt ondergaan, willen veel zelfstandig op weg gaan en (vaak roekeloze) ervaringen opdoen – foute keuzes zullen gemaakt worden in dit verloop. Alleen de vraag is; wat is de beste manier om daarmee om te gaan wanneer dat gebeurt? 
 
Mensen maken fouten. En Halt leert jou daarvan leren. 
 
Jongeren die het traject hebben doorlopen delen hun ervaringen: 
 
“Halt heeft er bij mij zeker voor gezorgd dat ik mij niet meer in dezelfde soort domme situaties laat bevinden. Het was een soort wake-up call. Op dat moment zelf vond ik het niet fijn om ermee geconfronteerd te worden, maar bij nader inzien ben ik immens dankbaar dat Halt mij die realisaties heeft gebracht. Het traject heeft mij op bepaalde vlakken verstandiger gemaakt.” – Raya, 19
 
“Aarzelend ben ik het traject ingestapt. Ik schaamde me ervoor, maar dat was ook belangrijk eigenlijk.Door die schaamte voor mezelf en mijn acties plus de teleurstelling van mijn ouders, opende ik mij sneller op naar verandering.” – Miriam, 22
 
“Het klinkt enorm cliché, maar ik raad het toch echt aan als je je kan relateren aan de verhalen van de jongeren die in contact zijn gekomen met Halt. Het kan je écht helpen. Ten goede.” – Melle, 18 
 
(In samenwerking met het Mediacollege Amsterdam, heeft Bureau Halt al veel bijdragen van ons gekregen op sociale media platforms. De bijdragen die geleverd zijn, zijn vooral betreft het belang van stichting Halt voor jongvolwassenen en de consequenties van grensoverschrijdend gedrag voor getroffene (Halt, geen datum).) 
 
Voor meer informatie kijk op https://www.halt.nl