Je kent ‘m vast wel: de snoozeknop. Die paar minuten die je langer in bed ligt voelen telkens weer heerlijk, maar wat heeft snoozen voor effect op de gezondheid en je nachtrust?
In dit artikel zetten we zoveel mogelijk feiten voor je op een rijtje.
Onderzoek
Uit Zweeds onderzoek onder 1732 volwassenen blijkt dat bijna 70% van hen ‘soms’ de snoozeknop gebruiken of meerdere wekkers achter elkaar zetten. De gemiddelde tijd die mensen na het snoozen nog in bed spenderen was 22 minuten, maar de verschillen waren groot. De een stond na een minuut alsnog op, terwijl de andere het wel 3 uur vol hield. Vooral jonge mensen en avondmensen maakten veel gebruik van de snoozeknop.

Wat doet snoozen met je?
Wanneer je de snoozeknop gebruikt slaap je nog even door, maar de slaap die je dan krijgt is niet dezelfde soort slaap die je eerst ervaart. Je hersenen kunnen niet in slaap vallen omdat je slaap steeds na 10 minuten weer wordt onderbroken. Je lichaam maakt serotonine aan waardoor je een fijn gevoel krijgt wanneer je steeds weer in slaap valt. Maar ondanks dat het goed voelt om te doen, kan je lichaam en geest juist in de war raken door het steeds opnieuw opstarten van het waakproces.
Is snoozen slecht voor de gezondheid?
Snoozen kan een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit, energie en zelfs je mentale gezondheid.
Een enkele keer snoozen kan geen kwaad, maar iedere ochtend meerdere keren de snoozeknop gebruiken kan ervoor zorgen dat je minder goed functioneer overdag en je concentratie verslechterd. “Ik merk dat ik beter presteer wanneer ik s’ochtends niet blijf snoozen,” vertelt een student van Mediacollege Amsterdam. Het verstoord namelijk je REM-slaap. Dat is de fase waarin je droomt. En wanneer dat steeds verstoord wordt , kunnen je hersenen moeite krijgen overdag te functioneren.