Er was vorige week een grote aardbeving in Myanmar. Deze aardbeving heeft grote gevolgen voor het land. Giro555 van de gezamenlijke hulporganisaties helpt vaak landen die te maken hebben met een ramp of oorlog. Waarom is er nog geen inzamelingsactie voor Myanmar?
NOS meldt dat het dodental nu op 3.700 mensen ligt. Dit wordt bijgehouden via lokale tellingen. Het officiële dodental ligt op dit moment op zo’n 2900 slachtoffers. Dat aantal stijgt met de dag, en veel mensen hopen dan ook dat er snel hulp komt.
Veel landen willen helpen, maar dat wordt uitgesteld omdat Myanmar een dictatuur is waar een militair regime aan de macht is. Het land krijgt niet vaak hulp van buitenaf en wil dat meestal ook niet, maar de impact van de aardbeving is zo groot dat het land nu wél om hulp vraagt. Al doen de militaire machthebbers wel moeilijk over het toelaten van hulpverleners.
Hulp is lastig
Giro555 heeft op de website een stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe zij bepalen wanneer een landelijke hulpactie wordt geopend voor een ramp of oorlog. Dit zijn de belangrijkste criteria:
a. De ramp heeft een grote omvang met veel slachtoffers.
b. Er is veel media-aandacht voor de ramp.
c. Nederlanders zijn bereid om geld te geven.
d. Hulporganisaties hebben voldoende mogelijkheden om adequate hulp te verlenen.
Aan de eerste twee punten lijkt de ramp in Myanmar te voldoen. Of Nederlanders veel geld willen geven kan alleen duidelijk worden als een hulpactie op gang komt.
Punt d ligt op dit moment lastig. Hulpverleners kunnen het land maar moeilijk binnenkomen en worden tegengehouden. Daarnaast zijn er in Myanmar meerdere verzetsgroepen actief. Veel hulporganisaties hebben opgeroepen tot een “staakt-het-vuren” om meer mensen te kunnen helpen.