Livestreamen op social media: hoe ver is te ver?

DoorLeonie Pot

8 mei 2025

Op 6 mei heeft er een schietpartij plaatsgevonden in Amsterdam-Noord, de hulpverleners en het slachtoffer zijn live gestreamd op TikTok door een middelbare scholier. Het is vandaag de dag niet ongewoon dat je alles meteen ziet verschijnen op social media, maar gaat dit te ver?

Mensen kijken dit soort dingen voor de schrik factor. Het is iets dat je niet dagelijks ziet. Je schrikt ervan, maar de spanning maakt toch dat je blijft kijken. Mensen kijken uit nieuwsgierigheid: wat is er nou precies gebeurd? Wie was erbij betrokken? Et cetera. Het is verschrikkelijk dat dit soort dingen gebeuren, maar mensen blijven toch kijken, dit soort content blijft views krijgen. En als het meer views heeft wordt er meer van dit soort content gemaakt. 

Als je grafische of bloederige beelden online zet op Social media is dat allereerst natuurlijk schadelijk voor het slachtoffer en de nabestaanden. “Het is niet de bedoeling om een livestream te starten als het slachtoffer bloedend op straat ligt. Dat is voor het slachtoffer heel kwetsend”, laat een woordvoerder van de politie weten aan Hart van Nederland. Daarnaast kunnen mensen, vooral kinderen, die zich op de platformen bevinden getraumatiseerd raken.

Het is niet erg als je een ramp filmt, de politie vindt het zelfs fijn als dat gebeurd. Zeker als het om een ongeluk gaat waarbij een slachtoffer en een dader betrokken zijn. Bijvoorbeeld als er informatie in je video zit die kan helpen met het oppakken van daders of duidelijk maakt wat er echt is gebeurd. Stuur je mogelijk bruikbare beelden naar de politie en die onderzoekt het verder. “De aard van sociale media kan het een goudmijn van informatie en bewijs maken voor alle soorten misdaden,” vermeldt een medewerker van de Law Office of John Freeman.

“Zoiets als in Amsterdam-Noord dat klinkt mij als te ver. Ik vind dat je sowieso bij ongelukken nooit live moet streamen. Want je weet toch niet wat er gebeurt, je weet niet wat er te zien is. Dus ik zou altijd zeggen: opnemen oké. Maar live streamen sowieso niet. En als je het dan opneemt denk ik dat het altijd is dat je de privacy van de slachtoffers in acht moet nemen,” zegt Floris Mulder erover, docent burgerschap op het Mediacollege.
Wat de studenten op het Mediacollege ervan vinden, kun je zien in de video hieronder:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *