De magie van het Sinterklaasjournaal

Gisteren was alweer de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal dat dit jaar niet werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok, maar door Merel Westrik. Het kinderprogramma is sinds 2001 op de buis en vanaf het begin is het al een groot succes voor kinderen. Maar hoe kan een kinderprogramma na 24 jaar nog steeds ontzettend populair zijn?

Op 14 november 2001 maakte Nederland kennis met het Sinterklaasjournaal. Waarin de avonturen van Sinterklaas en de pieten elke dag werden behandeld. Dieuwertje Blok opende het programma elke dag vlak voor Sesamstraat op Z@ppelin. Het programma is bedacht om het gat tussen de Landelijke intocht en pakjesavond op te vullen. In de Zeeuwse Courant van 3 december 2002 was 780 duizend kijkers nog een record. Vandaag de dag krijgt een aflevering ruim 2 miljoen kijkers. Elk jaar komen er ook bekende Nederlanders langs in het Sinterklaasjournaal. Denk aan Claudia de Breij, John van den Heuvel of John Leddy. Dit vinden velen het leukste aan het onschuldigste journaal van Nederland.

Zwarte Pietendiscussie

Vanaf 2014 verloor het programma z’n onschuld door de opkomst van de Zwarte Pietendiscussie. Er waren mensen die vonden dat de kleur van de Pieten discriminerend en racistisch is en dus moest verdwijnen uit het populaire programma. Een andere groep in Nederland vond weer dat de NTR trouw moest blijven aan Zwarte Piet. Datzelfde jaar dachten ze de oplossing te hebben met Regenboogpieten. Pieten met dus een gele, roze of groene kleur. Maar dit bleek ook geen succes. In 2019 waren er voor het eerst in de geschiedenis van het programma geen Zwarte Pieten meer gezien. Voortaan zullen de pieten roetvegen op hun gezicht hebben.

Ook volwassenen kijken

Ook in 2019 werd het paard Ozosnel geïntroduceerd. Dit paard bleek uiteindelijk zwart te zijn. Dit was dus een parodie op de gebeurtenissen rond de Zwarte Pietendiscussie. En dit soort situaties worden vaker op de hak genomen. Zo leek in 2012 een bruiloft van twee pieten wel heel erg op de bruiloft van Maxima en Willem-Alexander, Werden er in 2021 persconferenties gehouden en viel in 2023 het pietenkabinet. Van dit soort verhaallijnen smullen de oudere kijkers enorm. En zo weet het Sinterklaasjournaal over het hoofden van duizenden kinderen ook de ouders te vermaken. Vele vinden het Sinterklaasjournaal een programma waar je even kan ontsnappen aan het echte leven. Het is een programma grappig voor de kinderen en voor de ouders. En het roept bij velen die oudhollandse gezelligheid op.

Sinterklaasjournaal zonder Dieuwertje Blok?

Dit jaar ontbrak Dieuwertje Blok voor het eerst sinds het bestaan van het programma bij het Sinterklaasjournaal. In april maakte Blok bekend dat ze huidkanker had en haar neus geamputeerd moest worden. Na deze operatie kreeg ze uitzaaiingen. Een ingrijpende operatie waaraan ze lang heeft moeten herstellen. Hierdoor kon ze het Sinterklaasjournaal ook niet presenteren dit jaar. Inmiddels gaat het stukken beter met Dieuwertje. Ze heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar inzet in goede doelen en gaat vanaf februari weer aan het werk. In 2025 kunnen we gelukkig weer rekenen op Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *