De gevaren van het presidentschap in de VS

DoorIkenna Zoma

16 januari 2025 , ,

Komende maandag begint Donald Trump zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. De 70-jarige zakenman die de titel van 45e en 47e president mag dragen heeft zelfs voor zijn presidentschap al voor heel wat opschudding gezorgd.

Zo heeft hij Groenland nu al tegen zich, omdat hij het land wil kopen. Is Europa ook niet heel tevreden met hem en doet hij uitspraken waar veel mensen aan twijfelen of hij ze waar kan maken.

Het meest schokkende nieuws tijdens de verkiezingsstrijd was de mislukte moordaanslag op 14 juli vorig jaar. Hierbij kwam Trump er met slechts een schotwondje naast zijn oor ervan af. Trump is echter niet de enige president op wie een aanslag is gepleegd. Maar wat zijn de motieven? En zijn er nog daders die het kunnen navertellen?

Abraham Lincoln

De eerste moordaanslag op een Amerikaanse president dateert uit 1865. Abraham Lincoln, de 16e president van de VS stierf nadat hij door het hoofd werd geschoten terwijl hij naar een theatervoorstelling keek met zijn vrouw. De schutter heette John Wilkes Booth, een acteur uit Bel Air. Booth was het niet eens met de overgave van de burgeroorlog, die vijf dagen eerder tot een einde kwam. Volgens getuigen schreeuwde hij “Sic semper tyrannis” (“zo vergaat het tirannen altijd”). Hierna vluchtte hij. De president was op dat moment nog in leven, maar de ochtend na de aanslag overleed hij aan zijn verwondingen.

Booth was nog op de vlucht en dagenlang werd er niks van hem vernomen. Op 26 april werd hij eindelijk gevonden. Hij verschuilde zich in een schuur in Virginia en werd gelijk geliquideerd. Daarnaast werden er nog een aantal mensen die samenwerkte met Booth opgehangen in verband met landverraad.

John F. Kennedy

Een van de bekendste moordaanslagen is toch wel de moord op John F. Kennedy. De 35e president van Amerika was president sinds 1961. Dit termijn kwam abrupt ten einde toen op 22 november 1963, Kennedy werd beschoten. Kennedy was met zijn vrouw en de gouverneur van Texas onder weg naar een campagne. Plotseling werd hij beschoten. Hij werd geraakt in zijn nek en achterhoofd. Het tweede schot werd hem fataal.

De schutter zou Lee Harvey Oswald zijn geweest. Het motief was zijn liefde voor de Sovjet-Unie, waar Amerika op dat moment mee in de Koude Oorlog zat. Twee dagen na de moord werd hij gearresteerd en overgebracht naar het bureau. Dit werd ook uitgezonden op live televisie. Wat niemand had zien aankomen was dat Oswald werd beschoten. Hij werd geraakt in zijn lever, milt en aorta en overleed later in het zelfde ziekenhuis als waar Kennedy werd behandeld.

John F. Kennedy is niet de enige Kennedy die is overleden aan een bizar incident. Mensen speculeren over een vloek die heerst over de familie. Zo werd zijn broer Robbert in 1968 doodgeschoten, overleed Robbert zijn kleindochter aan een overdosis. Een andere broer van hen is in 1944 overleden aan een vliegtuigongeluk, net als John F. Kennedy jr. En dan overleed de kleindochter van John F. Kennedy weer aan een bootongeluk.

Ronald Reagan

Ronald Reagan is een president die een moordaanslag kon navertellen. Vanaf januari 1981 was hij de 40e president van de Verenigde Staten. Reagan was slechts twee maanden president toen hij op 30 maart werd beschoten. Dit gebeurde na een toespraak in het Hilton Hotel in Washington. De schutter loste in totaal 6 kogels, waarvan maar eentje de president raakte. Gelukkig kwam de president er al snel bovenop en zo’n twee weken later werd hij ontslagen uit het ziekenhuis.

De schutter was John Hinkley. Een ongeschoolde jongeman. Hij werd vrijwel direct na de aanslag aangevallen door omstanders. Om te voorkomen dat hij werd doodgeschoten (net als bij Lee Harvey Oswald) werd hij vrijwel direct in hechtenis genomen. In tegenstelling tot voorgaande aanslagen was het motief niet politiek. Hinkley had een ziekelijke obsessie met de actrice Jodie Foster. Als gebaar van zijn liefde besloot hij de president te beschieten. Vanwege een stoornis die Hinkley had werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. In 2016 werd hij vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Ronald Reagan overleed op 5 juni 2004 aan de gevolgen van Alzheimer.

Het werk als president is dus alles behalve veilig en heeft in totaal 4 presidenten het leven gekost.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *