Drinkwater tekort is een opkomend probleem in Nederland. Terwijl jij elke dag onder de douche stapt of water uit de kraan haalt om je dopper te vullen, wordt het steeds moeilijker om aan schoon drinkwater te komen. De overheid gaat maatregelen nemen om dit op te lossen. Maar het besparen van drinkwater gaat nog steeds te langzaam.
De problemen van drinkwater tekort worden steeds groter in Nederland. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Algemene Rekenkamer. In het rapport is geconcludeerd dat het gebruik van drinkwater de komende jaren flink moet dalen om tekorten te voorkomen. Maar volgens de Rekenkamer zijn er de afgelopen jaren te weinig maatregelen genomen.
Doelen
Door de groei van de bevolking en de economie hebben we in Nederland meer drinkwater nodig. Ook door klimaatverandering is er in de toekomst meer drinkwater nodig. Dit is een groot probleem, want nu komt het wel eens voor dat er een drinkwater tekort is. De afgelopen drie jaar is al aan tientallen bedrijven een aanvraag voor drinkwater geweigerd. Ook hebben meerdere bedrijven niet genoeg reservecapaciteit.
Een van de oplossingen om drinkwatergebruik te verminderen, is besparen op drinkwater. Om dit concreet in beeld te brengen, heeft de overheid doelen gesteld voor 2035. In 2035 mag er per huishouden 100 liter per dag worden verbruikt en bedrijven moeten hun verbruik met 20% verminderen. Maar volgens de Rekenkamer heeft de overheid nog weinig gedaan om deze doelen te behalen. Het verbruik is namelijk de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener, is verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening. Hij wil drinkwater besparen door meer waterbewustzijn te creëren door middel van een landelijke campagne. Maar de onderzoeker van de Rekenkamer kunnen niet stellen of zo’n campagne veel invloed gaat hebben over het verminderen van het drinkwaterverbruik.
Oplossing
Om de doelen van de overheid te behalen, is dus een landelijke campagne opgezet. Maar alleen een campagne gaat niet voor voldoende vermindering van drinkwaterverbruik zorgen, stelt de Rekenkamer. Er moeten meer maatregelen getroffen worden vanuit de overheid om die vermindering te behalen. Minister Barry Madlener heeft een aantal oplossingen hiervoor bedacht.
Huishoudens zijn de grootste factor voor het verbruik van drinkwater. Dan gaat het voornamelijk over douchen en het doorspoelen van de wc. Madlener heeft hier een oplossing voor bedacht; “waterbewust bouwen”. Het idee is dat het huishoudwater opnieuw gebruikt kan worden of om regenwater op te vangen. Met dat water kan bijvoorbeeld wc’s worden doorgespoeld. “Water hergebruiken van huishoudens zou echt voor vermindering van het verbruik van drinkwater kunnen zorgen”, zegt Joost Aerts, woordvoerder van de Rekenkamer.
Dit kan natuurlijk niet zomaar in de praktijk van start gaan. Daarom doet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar een mogelijke verplichting om wc’s in nieuwe woningen door te spoelen met bijvoorbeeld regenwater. Onderzoekers merken op dat die onderzoeken lang kunnen duren. Tegen de tijd dat de verplichting is goedgekeurd zijn er al heel veel huizen gebouwd. Het duurt tot zeker 2028 totdat zo’n verplichting in zou kunnen gaan.
Oordeel van de Rekenkamer
De Rekenkamer stelt dat minister Madlener weinig zicht heeft op welke maatregelen effectief zijn om het verbruik van drinkwater te verminderen. Zo heeft hij geen idee hoe vaak bedrijven geen aansluiting kunnen krijgen of woningbouwprojecten in de problemen komen door problemen met de drinkwatervoorziening.
Voor nu kijkt de Rekenkamer somber naar de maatregelen die het ministerie wil treffen voor dit probleem. Hoewel sommige oplossingen zouden kunnen werken, neemt de overheid volgens de Rekenkamer de situatie niet serieus genoeg. Madlener heeft gereageerd op het rapport. In zijn reactie benadrukt hij dat zijn ministerie al druk bezig zijn om de problemen op te lossen.